2024. március 29. - Auguszta

Turisztikai fejlesztések

Több mint 2 milliárd forintot támogatást nyert Veszprém megye a közép-dunántúli régió pályázatán, ebből az összegből a sümegi, a várpalotai és a veszprémi vár további felújítását oldják meg, valamint turizmust szolgáló beruházásokat végeznek el - tájékozt
2008. szeptember 24. szerda 11:33 - Hírextra
Elmondta: az összegből a legnagyobb tételt - 750 millió forintot - a veszprémi várnegyed turisztikai fejlesztésére kapott támogatás teszi ki. Pál Béla ismertetése szerint a ma is "élő várban", ahol egyházi, oktatási és más közintézmények, múzeumok működnek, az egyik legjelentősebb épületet, a Bíró-Giczey-palotát újítja fel a katolikus egyház a most megítélt támogatásból.

A vár egyik legrégebbi, barokk stílusban épített palotájának négy szobájában is 18. századi freskók találhatók, amelyek különös művészettörténeti jelentőségűek, ugyanis Kelet-Európában egyedülálló módon nem szakrális témát, hanem a mindennapi életet ábrázolják, mediterrán tájakat megjelenítve - mondta a fejlesztési tanács elnöke, megjegyezve: a freskók restaurálásán túl egy barokk enteriőrt bemutató kiállítást is berendeznek.

A Bíró-Giczey-palotában kap helyet egy várostörténeti kiállítás is, továbbá a halimbai "füves pap" gyógyfüves gyűjteménye, munkásságának bemutatása, de lesz ott könyv- és ajándékbolt, kávézó és vetítőterem, gyermek- és diákfoglalkoztató, s megszemlélhetik majd a turisták az ostyasütést is - mondta el Pál Béla.

Az elnök ismertetése szerint 682 millió forintból újulhat meg a sümegi vár egykori lovagterme - itt a 16. és 17. századból származó fegyverekből rendeznek kiállítást -, védőtetőt kap a kisbástya, elvégzik a felvonóhíd rekonstrukcióját. Az egykori lóistállót rendezvényteremmé alakítják át, felújítják a várkápolnát is, valamint a hangosító és fénytechnikai berendezéseket. Megoldják a mozgáskorlátozottak feljutását is a várba, illetve biztosítják számukra a belső udvar teljes körbejárhatóságát.

Pál Béla hangsúlyozta: a várpalotai Thury-vár további felújítására 624 millió forint támogatást juttattak; a fejlesztési összegből rendezvény- és konferenciatermeket alakítanak ki, étterem és ajándékbolt létesül, a várudvaron pedig szabadtéri színpad lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását