2024. május 27. - Hella

"Nehéz küldetésben" a főtitkár

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár pénteken közölte: a mianmari junta vezetője elutasította kérését, hogy találkozhasson Aung Szan Szú Kji ellenzéki vezetővel.
2009. július 3. péntek 17:25 - HírExtra
A világszervezet főtitkára péntek reggel érkezett Rangunba, mint saját maga mondta, "nehéz küldetésben" és két órán tárgyalt Than Sve tábornokkal, a junta vezetőjével. "Megmondtam neki, hogy személyesen akarok találkozni Aung Szan Szú Kjivel, de azt mondta, hogy per folyik ellene. Erre közöltem, hogy ez a kérésem, ez fontos, és várom a választ" - mondta Ban Ki Mun újságíróknak az új fővárosban, Najpjidóban. Az ENSZ-főtitkár ismételten felszólította a mianmari hatóságokat, hogy engedjék szabadon a több mint 2000 politikai foglyot.

Az ENSZ folyamatosan felszólítja a mianmari vezetést a politikai foglyok elengedésére és a politikai rendszer demokratizálására, egyelőre minden kézzelfogható eredmény nélkül.

Az ellenzék vezéralakja, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji május közepe óta van Ranguntól északra fekvő Inszen börtönben, a házi őrizet állítólagos megsértése miatt. Ez öt évi börtönnel büntethető, így sikerülne őt eltávolítani a politikai színtérről a junta által jövő évre kitűzött választások idejére.

A Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) párt főtitkára az elmúlt 19 évből 13-at töltött szabadságától megfosztva.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását