2024. május 3. - Tímea, Irma

Nagyon drága lenne a pontonhíd

Naponta legalább 20 millió forintba kerülne egy pontonhíd a Dunán - közölte csütörtökön a Honvédelmi Minisztérium az MTI-vel.
2009. július 2. csütörtök 20:55 - HírExtra
A tárca ezzel Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes azon felvetésére reagált, hogy a Margit-híd felújítása alatt egy alkalmi átkelővel lehetne segíteni a főváros közlekedésén. A minisztérium vizsgálja a pontonhíd felállításának lehetőségét.

A tárca közleménye szerint a 20 millió forintos összeg még nem tartalmazza az eszközök karbantartásának és évszaki felkészítésének költségeit.

A minisztérium szerint a pontonhíd katonai járművek alkalmi átkelésére való, a huzamosabb ideig tartó polgári forgalom lebonyolítása számos problémát vet fel. Például a pontonhídon nincsen közvilágítás, sem forgalombiztonsági berendezések; az alacsonyabb járművek nem tudnak rá fel és lehajtani és az is megoldandó problémát jelent, hogy a két parton ki kell alakítani a biztonságos le- és felhajtókat.

A tárca szerint azt a szempontot is figyelembe kell venni, hogy egy ilyen jellegű híd üzemeltetéséhez állandó, kiképzett személyzetre van szükség - amellyel kizárólag a Magyar Honvédség rendelkezik -, ami azt jelenti, hogy a váltásokkal együtt minimum 480 fő kell a híd működtetéséhez.

Ugyancsak probléma, hogy a Duna hajóforgalmának biztosítására nemzetközi egyezmények kötelezik az országot, vagyis a pontonhíd nem üzemelhet folyamatosan, azt naponta többször is meg kell bontani és újra össze kell szerelni.

A közleményben megjegyezték, hogy a Hagyó Miklós által korábban példaként említett "Manci-híd" ugyan valóban alkalmas volt a második világháborút követően a Dunába robbantott Margit-híd kiváltására, azonban a körülmények azóta jelentősen megváltoztak. A jelenlegi elképzeléseknél számításba kell venni azt is, hogy ma több százezer autó közlekedik Budapest belvárosában.

A HM szerint mindezek ellenére Szekeres Imre honvédelmi miniszter nyitott a pontonhíd megvalósíthatóságának vizsgálatára, ezért az árhullám levonulása után helyszíni szemlét rendelt el a honvédség műszaki szakembereinek részvételével. A helyszíni szemlébe a miniszter be kívánja vonni a főváros közlekedési szakembereit is - tették hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását