2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Gigatlon: az év legdurvább versenye - ön kibírná?

Túl unalmas a triatlon? Messze van a hawaii-i Iron Man? Nem vonzzák az ultramaratonok? Mégis valami embertelen kihívásra vágyik? A HírExtra most ajánl valami ütőset: íme a Gigatlon!
2009. július 1. szerda 09:59 - HírExtra
450 kilométer, több mint 8000 méteres szintkülönbség, három nap alatt. Futva, úszva, országúti- és hegyikerékpáron, na meg persze görkorival. Szakadékok, óriási hegyek, tavak és erdei ösvények. Az ember a teljesítőképessége határán, sőt valahol messze túl azon. Ez a Gigatlon, a svájciak embertelen találmánya, a verseny St. Gallen környékén, melyre csak a legkeményebbek vállalkoznak.

A hihetetlen szintkülönbségek miatt kemény

Tényleg durva, na. Nem is tudom, mi forgott a derék svájciak fejében, amikor 1998-ban kitalálták, és megrendezték az első gigaversenyt, melyet ötletesen Gigathlonnak neveztek el (mi magyarok inkább vegyük át a Gigatlon elnevezést, ha már a triatlont is így emlegetjük). A három napos versenyt idén július 3-5-ig rendezik, természetesen idén is az Alpok leggyönyörűbb részein végighaladva (Svájcon kívül a mezőny röpke kitérőt tesz majd Németországba, Ausztriába és Lichtensteinbe is).

A verseny első napja, a Cool Down Friday csak bemelegítésre szolgál: „mindössze” 17 kilométer országúti tekerés, 11 kilométer hegyikerékpározás, 600 méter úszás, majd ismét 9 kilométer mountan bike, aztán 6 kilométer futás és végül szintén 6 kilométer görkori fér bele.

Hegyre fel, görgorcsolyával? Ezt még a profik is nehezen bírják – íme egy kis ízelítő a Gigatlon hihetetlen erőpróbáiból!

A szombat azonban már erősebb programmal bír: a „Hill Saturday” 3 kilométer úszással kezdődik, hogy aztán 57 kilométer görkorizással, 90 kilométer országúti kerékpározással (egy 1800 méteres hegyet közbeiktatva) és 12 kilométer futással folytatódjon, még végül véget nem ér könnyed, 40 kilométeres hegyi kerékpáros szakasszal…

Még a kellemes fotelból is nehéz követni? Ráadásul ekkor jön még egy nap, a „Flowing Sunday”: 43 kilométer korival, 2, 8 kilométer úszással, 57 kilométer mountan bike-kal, 70 kilométer országúti biciklizéssel és 24 kilométer futással.

Közel 5000 induló

Aki mindezt túléli, az elmondhatja magáról, hogy teljesítette a Gigatlont – Európa legkeményebb erőnléti versenyét. Az indulókról csak annyit, hogy az előzetes várakozások szerint idén mintegy kétszáz egyéni induló, 200 páros és 800 ötfős csapat tervezi a részvételt – ez közel 5000 sportoló!

Az persze messze nem garantált, hogy mindannyian be is érnek majd a St. Gallen-i célba. Ha azonban önök is kedvet kaptak a nem mindennapi versenyhez, böngésszék át a kiírást, s bátran nevezzenek, ha nem is a mostani, hát akkor a jövő évi Gigatlonra (nevezni a gigathlon.ch oldalon lehet)!
Forrás: HírExtra/gigathlon.ch
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását