2024. május 5. - Györgyi

Fidesz: Mindennek a teteje a szlovák nyelvtörvény!

Mindennek a teteje a szlovák nyelvtörvény módosításának elfogadása, ez intézményes magyarüldözést jelent Szlovákiában - mondta Németh Zsolt, a Fidesz szakpolitikusa kedden az MTI-nek.
2009. június 30. kedd 19:39 - HírExtra
"Ez az államnyelvről szóló törvény mindennek a teteje. Első alkalommal születik a második világháborút követő Európában egy olyan jogszabály, amely büntethetővé teszi a kisebbségi nyelvhasználatot. Ez pedig nem más, mint egyfajta intézményes magyarüldözés Szlovákiában" - mondta Németh Zsolt.

Magyarországnak a leghatározottabban fel kell lépnie ez ellen. A kérdésben parlamenti konszenzus van Magyarországon. A magyar kormánynak határozottan és világosan kell fellépnie a nemzetközi fórumokon - tette hozzá.

Németh Zsolt szerint a nyelvtörvény elfogadása a betetőződése annak a három évnek, amelyben "egyre kézzel foghatóbb" magyarellenesség bontakozott ki a szlovák politikában.

A szlovák parlament kedden hagyta jóvá az államnyelvtörvényt módosító javaslatot, amely a Magyar Koalíció Pártja (MKP) szerint korlátozza a kisebbségek anyanyelv-használati jogait.

A jogszabály megsértéséért bizonyos esetekben akár 5000 eurós pénzbüntetéssel is kiszabható.

A Külügyminisztérium sajnálatát és aggodalmát fejezte ki az államnyelvtörvény módosításának elfogadása miatt.

Magyarország tiszteletben tartja minden állam jogát arra, hogy törvényeit szuverén módon hozza meg, ugyanakkor a Külügyminisztérium sajnálatát fejezi ki, hogy a szlovák törvényhozás a szuverenitás gyakorlását úgy értelmezte: az értékteremtő és a kapcsolatokat erősítő együttműködés lehetősége helyett "egy nemzetközi jogi tekintetben több ponton aggályos, politikai üzenetét tekintve pedig kétséges döntést hozott" - olvasható a tárca szóvivőjének közleményében.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke hétfőn levélben kérte szlovák kollégáját a végső szavazás elhalasztására.

A 150 tagú pozsonyi törvényhozásban a szavazáskor jelen lévő 136 képviselő közül 79-en támogatták a módosításokat, ami elég volt a javaslat elfogadásához.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását