2024. április 25. - Márk

Almássy: nincs ok arra, hogy megvédjék az MDF-es képviselőket

Almássy Kornél reméli, hogy nem bújik mentelmi joga mögé Dávid Ibolya és Herényi Károly. Almássy, aki a tavaly szeptemberben kipattanó ügy miatt lépett vissza az MDF elnökjelöltségétől, és zártak ki a pártból, a HírExtrának nyilatkozott.
2009. június 25. csütörtök 16:53 - Pénzes Dávid
Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi jogának felfüggesztését kérte a Legfőbb Ügyész. Fazekas Géza, az ügyészség szóvivője a HírExtra megkeresésére világossá tette, csak akkor kérik a mentelmi jog felfüggesztését, ha gyanúsítottként kívánják beidézni a képviselőket. Azaz tanúként való beidézéshez nincsen erre szükség.

Az MDF elnöke és elnökhelyettese tehát számíthat a gyanúsítottként való beidézésre. Legalábbis abban az esetben, ha a Parlament felfüggeszti a mentelmi jogukat. Ehhez a mentelmi bizottságnak kell először tárgyalnia kell az ügyet, majd a tagok többségének támogatni a Parlament elé való terjesztést. Répássy Róbert a Fidesz frakcióigazgatója ezt be is jelentette: kezdeményezni fogják, hogy már hétfőn a szavazhasson a kérdésben az Országgyűlés. A mentelmi jog felfüggesztéséhez kétharmados többségre van szükség.

A két gyanúsítás

Herényi Károly
Bár beszélt Almássy Kornél egyik pártfogójával, Tombor Andrással, de nem zsarolt meg senkit – nyilatkozta Herényi Károly, az MDF elnökségi tagja. Hozzátette: semmilyen valóságalapja nincs, hogy az UD Zrt. vezetője és a Csányi Sándor OTP-elnök közötti lehallgatott telefonbeszélgetés nyilvánosságra hozásával zsarolta volna meg Almássy Kornél embereit. A politikus szerint az akkori beszélgetéssel csak azt akarta elérni, hogy a szerencsétlen helyzetbe került Almássy Kornélnak a legkevesebb kára legyen ebből az ügyből. (ATV)
Az ügyészség minden jel szerint azzal fogja gyanúsítani Dávid Ibolyát, hogy személyes adatokkal élt vissza, amikor tavaly szeptemberben nyilvánosságra hozott egy felvételt, amit a „postaládájában talált.” A felvételt a Nemzetbiztonsági Hivatal rögzítette, és azt volt hivatott bizonyítani, hogy az MDF elnökválasztásába az UD. Zrt-n keresztül Almássy Kornél tisztességtelen eszközökkel kívánt beszállni (meg akarta figyeltetni Dávid Ibolyát).

Herényi Károlyt minden bizonnyal zsarolással fogják vádolni, mikor tavaly állítólag megpróbálta elérni, hogy a felvétel miatt lépjen vissza Almássy az elnökjelöltségtől.

Sokan érintettek

Az ügy hatalmas politikai vihart kavart. Kiderült, hogy Csányi Sándor OTP-vezér is érintett, felmerült Demeter Ervin és Kövér László fideszes képviselők neve is. Ám gyanúsítottként végül Szilvásy György akkori titokminisztert idézték be néhány hete, személyes adatokkal való visszaélés vádjával.

Almássy várja a tisztázást

Almássy Kornél, aki az ügy kirobbanása miatt visszalépett az MDF elnökjelöltségétől, majd a pártból is kizárták, jelenleg független képviselőként dolgozik a Parlamentben. A HírExtrának elmondta, örül, hogy a történetnek végre egyre nagyobb szelete válik világossá az igazságszolgáltatás előtt is. Hozzátette, reménykedik abban, hogy egy ilyen súlyú ügyben nem bújik a mentelmi joga mögé a két képviselő, és „nem kockáztatják meg, hogy az országgyűlésbe vette hit és bizalom csökkenjen.”

Almássy egyetért azzal a Fideszes állásponttal, hogy amennyiben lehetséges, mielőbb tisztázódjon az ügy. Mint mondta, tavaly Dávid Ibolya és Herényi Károly sok embert hozott nagyon kellemetlen helyzetbe, ezért lenne erre mielőbb szükség.

Zsarolás?


Herényi Károllyal kapcsolatban elmondta, valóban az történt, amivel most az ügyészség is minden bizonnyal vádolni fogja. Herényi Almássy egyik pártfogója, Tombor András elé tett két papírt, (ezt utána Almássy elé is lerakták): az egyiken a hangfelvétel szövege állt, a másikon pedig az, ha nem lép vissza az elnökjelöltségtől, és a parlamenti mandátumáról, akkor nyilvánosságra hozzák a felvételt.

Almássy ezzel kapcsolatos vallomását már jegyzőkönyvezte az ügyészség. A volt MDF-es képviselő úgy látja, az ügyészség nagyon körültekintően kezelte az ügyet, nagyon sok érintettet meghallgattak, mire körvonalazódott az ügy.

Arra a felvetésre, hogy a kétharmados mentelmi jog felfüggesztéshez a szocialista képviselők többsége is szükséges, Almássy elmondta: reméli, hogy bár az MDF vezetése számos alkalomal segítette ki Gyurcsány Ferencet és Bajnai Gordont az elmúlt években, de a szocialista képviselők nem fogják megvédeni Dávid Ibolyát és Herényi Károlyt. Ráadásul íratlan szabály, hogy közvádas ügyben az Országgyűlés kiadja a képviselőit (míg magánvádasban nem).

Ezen felül, itt két képviselő egy harmadikat hozott igen kellemetlen helyzetbe, azaz egy képviselőtársukkal szemben elkövetett bűncselekményről van szó - tette hozzá. Nincs tehát igazán ok arra, hogy megvédjék a képviselőket.

Kerestük Dávid ibolyát és Herényi Károlyt is az ügyben, de egyelőre nem kívánnak nyilatkozni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

ferooo1
2009. június 26. 15:01
ibolyka vár a csajka és a prics senki nem hísz nektek MDF tette tönkre a rendszerváltást engedte a hatalom átmentést ne felejtsük
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását