2024. május 8. - Mihály

Az ország egy vállalkozás

Kaposvár polgármestere szerint a kormány vállalkozásként működteti az országot, nem veszi figyelembe, hogy ez milyen következményekkel jár,"csak egy vezérli, hogy pénzt szedjen el az emberektől és a településektől".
2009. június 24. szerda 18:50 - HírExtra
Szita Károly (Fidesz) ezt annak kapcsán mondta szerdai sajtótájékoztatóján, hogy a júliustól érvénybe lépő öt százalékos áfaemelés 959 millió forint többlet kiadást jelent az önkormányzatnak az elkövetkező másfél évben.

Közölte: az ország legnagyobb foglalkoztatóinak nevében, a Megyei Jogú Városok Szövetségének ügyvezető alelnökeként szerdán levélben fordult Oszkó Péter pénzügyminiszterhez, határozottan kérve, hogy gondoskodjanak az ÁFA-emelés kompenzálásáról, "mert különben baj lesz". Van más megoldás is, tárgyaljanak róla - ajánlotta Kaposvár polgármestere a tárca vezetőjéhez írt levélben.

Szita Károly az áfaemelés hatásáról szólva közölte: ez ebben az évben 350 millió forint többlet kiadást jelent a kaposvári önkormányzatnak, ráadásul úgy, hogy már döntöttek a kiadásokról, a beruházásokról. Ezt messze nem ellensúlyozza a kormányzati politikusok kommunikációjában előszeretettel használt munkaadói járulék csökkentése, amely Kaposvár esetében az idén 82 millió forintot jelent - jegyezte meg a polgármester.

Mint mondta, "tragikus" és elfogadhatatlan, hogy a településeket év közben állítják ilyen "rendkívül nehéz helyzet elé", amelyben két választása lehet egy önkormányzatnak, így Kaposvárnak is: vagy visszavonja a szociális támogatásokat, csökkenti az intézményi- és sporttámogatásokat, vagy felmondja a szerződéseket, és elhagyja a már megkezdett beruházásokat. Ezt még tetézi az, hogy a következő évben 120 milliárd forinttal csökkentik az önkormányzatok támogatását - tette hozzá.

Kaposvár egyelőre még "bírja", azaz nem csökkentik a támogatásokat, és a fejlesztésekkel sem állnak le, de ezt csak nagyon kevés önkormányzat teheti meg - mondta végezetül Szita Károly, aki annak a véleményének adott hangot: a kormánynak sem lehet érdeke, hogy leálljanak a beruházások, ezért megoldást kell találni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását