2024. április 29. - Péter

Nosztalgiajáratok a hegyen

A Fogaskerekű Vasút 135 éve, 1874. június 24-én indult első útjára, ebből az alkalomból az érdeklődők 24-én és 25-én újra utazhatnak a régi nosztalgiavonattal korabeli egyenruhába öltözött kalauzok kíséretében - közölte a BKV kedden az MTI-vel.
2009. június 23. kedd 18:35 - HírExtra
Európában harmadikként indult útjára Magyarországon fogaskerekű vasút, s akkor még a Városmajortól a Sváb-hegyig közlekedett a gőzmozdonyok által hajtott szerelvény. Azóta többször is felújították a pályát, modernizálták a vasutat. A végállomás pár évvel a megnyitó után átkerült a Széchenyi-hegyre, a gőzmozdonyokat pedig előbb villanymotorokra, majd svájci motorvonatokra cserélték.

Szerdán és csütörtökön a Városmajorból 13.04-kor, 14.44-kor és 16.04-kor indulnak a nosztalgiajáratok, a Széchenyi-hegyről pedig 13.44-kor, 15.24-kor és 16.44-kor. A BKV közlése szerint az utasok korabeli egyenruhába öltözött kalauzokkal is találkozhatnak a Városmajor végállomáson - ahonnan az utazás indul -, ahol az alkalomhoz kapcsolódó ajándéktárgyak is megvásárolhatóak lesznek.

A járatokra csak előre váltott jeggyel lehet felszállni, amelyet az érdeklődők két megvásárolt vonaljegyért (580 forintért) válthatnak be BKV Ügyfélszolgálatán.

Buda utolsó polgármestere, Házmán Ferenc a vasút építéséről ugyanazzal a bázeli céggel állapodott meg, amelyik az első két európai fogaskerekű vasutat is építette. A közigazgatási bejárást 1873. június 17-én tartották meg, az engedélyokiratot július 3-án adták ki. A vonal építése azonnal megkezdődött, így a következő évben - mindössze öt évvel a világ első közforgalmú fogaskerekű vasútjának üzembe helyezése után - megindulhatott a forgalom. A megnyitó vonat 1874. június 24-én délután 4 órától közlekedett; a menetrendszerű forgalom a következő napon indult meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását