2024. április 25. - Márk

Milliárdos adócsakás került "felszínre"

Két ügyben összesen 2,6 milliárd forint elkövetési értékű adócsalást derítettek föl a vámosok Bács-Kiskun megyében.
2009. június 22. hétfő 11:45 - HírExtra
A bűncselekményeket hosszabb ideje összehangoltan működő, hierarchikusan felépülő bűnszervezetekben követték el a gyanúsítottak - mondta az őrnagy a regionális parancsnokság történetének legnagyobb elkövetési értékű felderítéseiről tartott sajtótájékoztatón.

Az egyik bűnszervezet 2004-től Kecskeméten működtetett egy "számlagyárat": nyolc vállalkozás nevében félszáz számlabefogadó felé bocsátottak ki fiktív számlákat összesen bruttó 1,8 milliárd forint értékben. A hamis bizonylatokat felhasználó vállalkozások áfakötelezettségüket 300 millió forinttal csökkentették - tudatta a parancsnok.

Az ország kilenc megyéjében és Budapesten 110 pénzügyőr részvételével negyven helyszínen végrehajtott házkutatások során hat embert vettek őrizetbe, valamint százmillió forint értékben foglaltak le ingatlanokat és járműveket.

A másik társaság csaknem száz vállalkozásból álló, valós tevékenységet nem végző céghálózatot működetett annak érdekében, hogy egy cég 10 milliárd forint értékű műanyag- és papíralapanyag beszerzéséhez kapcsolódó áfabefizetését elkerülje - mondta Török Árpád.

Az elkövetők az alapanyagokat egy szlovákiai cég közbeiktatásával vásárolták meg az Európai Unió más tagországaiban, az árut egy legálisan működő magyar céghez szállították, a számlákat azonban fiktíven működő cégeknek állították ki. A vállalkozások névleg tovább értékesítették az alapanyagot az elkövetők által létrehozott céghálózatnak. A cégrendszer működtetésének és a segítségükkel végzett bonyolult pénzügyi műveletek célja volt a bűncselekményekkel szerzett vagyon eredetének leplezése is - fogalmazott az őrnagy.

A nyomozók 2,3 milliárd forint adócsalást és pénzmosás bűncselekményét állapították meg.

Török Árpád elmondta, hogy az öt megyében és Budapesten végrehajtott házkutatások során - gyerekruhák és ágyneműk között elrejtve - 130 millió forint készpénzt találtak a pénzügyőrök, s 270 millió forintnyi műanyagipari alapanyagot, ingatlanokat, járműveket foglaltak le.

A vámosok őrizetbe vették a bűnszervezet kecskeméti irányítóját, egy férfit és hat, vele együttműködő nőt, a bűnszervezet tagjait - közölte a parancsnok.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását