2024. május 2. - Zsigmond

Még mindig Irán

Az iráni Őrök Tanácsa elismerte, hogy a június 12-i elnökválasztás során 50 szavazókörzetben több voksot adtak le, mint amennyi szavazásra jogosult volt - jelentette hétfőn az iráni állami tv a testület szóvivőjére hivatkozva.
2009. június 22. hétfő 11:41 - HírExtra
Ugyanakkor a szóvivő hangsúlyozta: ennek a szabálytalanságnak "nem volt jelentős befolyása" a választás végső kimenetelére, amelynek értelmében az eddigi elnök, Mahmúd Ahmadinezsád kapott újabb négyéves mandátumot. Az ellenzéki jelöltek éppen e visszásságok miatt emeltek kifogást az Őrök Tanácsánál a választás végeredményének ügyében. A szóvivő azonban kijelentette: a testület előzetes vizsgálatai szerint nem 170 körzetben észlelték ezt a rendellenességet, mint azt a panaszosok állították, hanem csupán 50-ben.

Úgy vélekedett, hogy a "vokstöbblet" feltehetően abból adódik, hogy bizonyos városokban sokan voksoltak, akik nem állandó lakosok, de ott dolgoznak, másutt pedig sok volt a hazai turista és az iráni törvények szerint minden állampolgár azon a településen szavaz, ahol akar.

Mohszen Rezai konzervatív jelölt, aki a harmadik helyen végzett Ahmadinezsád és Mir Hoszein Muszavi volt kormányfő mögött, a múlt csütörtökön felrótta, hogy szabálytalanságok történtek a választások során. Tudomása szerint 170 olyan körzet volt, ahol a részvétel 95és 140 százalék között volt". Muszavi és Mehdi Karubi, a másik reformer elnökjelölt szintén vitatják a választások tisztaságát.

Muszavi fiatal hívei honlapjukon arra szólították fel az irániakat, hogy gyújtsanak a nap folyamán zöld szalaggal átkötött gyertyákat a tüntetések áldozatainak emlékére. Ugyancsak felhívást intéztek az autósokhoz, hogy helyi idő szerint 17 órától (közép-európai idő szerint 14:30) két óra hosszára kapcsolják be fényszóróikat, hogy ezzel mutassák szolidaritásukat a "mártírok" családjaival.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását