2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Kicsik voltak a dinoszauruszok?

A dinoszauruszok mégsem lehettek olyan óriások, mint eddig feltételezték, a korábban alkalmazott téves statisztikai modellszámítások az őshüllők valós testtömegének a kétszeresét eredményezték.
2009. június 22. hétfő 14:41 - HírExtra
A Colorado Állami Egyetem kutatói, akik vizsgálódásaikról a Londoni Zoológiai Társaság folyóiratában, a Journal of Zoologyban számoltak be, rámutatnak, hogy az egyik legnagyobb dinoszauruszfaj, az Apatosaurus louisae egyedei nem 38 tonnát nyomtak, hanem "csupán" tizennyolcat.

"A paleontológusok 25 éven át statisztikai modellszámítást alkalmaztak, hogy megállapítsák az óriási dinoszauruszok és más rendkívül nagy, kihalt állatok testtömegét. Ám újra megvizsgálva e számítások alapját képező eredeti fosszíliákat, rájöttünk a statisztikai modell súlyos hiányosságaira. Ennek okán a dinoszauruszok testtömege a korábban számítottnak csak mintegy fele lehetett" - közölte a kutatást irányító Gary Packard.

A tudósok szerint a kisebb súly egyáltalán nem jelenti azt, hogy az állatok testhossza vagy -magassága a korábbi feltételezésnél kisebb lenne, hiszen erre egyértelmű következtetést lehet levonni a csontleletekből. Az új tanulmány azonban módosítja az óriás növényevők megjelenésére vonatkozó elképzeléseket, amelyeket korábban "gömbölyded", hatalmas állatokként festettek le: a valóságban soványabbak és izmosabbak lehettek.

A megjelenéssel és testtömeggel módosul a dinoszauruszok mozgásáról, anyagcseréjéről és táplálkozásáról alkotott vélemény is: az őshüllők gyorsabbak lehettek, és kevesebb táplálékot igényelhettek.

Az Apatosaurus régebbi nevén Brontosaurus vagy Elosaurus a hüllők (Reptilia) osztályának a dinoszauruszok csoportjához tartozó nem. Valamennyi Apatosaurus-kövületet az Amerikai Egyesült Államok nyugati részén, jura- és krétakori üledékekben találták. Valószínűleg a késő jurakorban fejlődtek ki, körülbelül 150 millió évvel ezelőtt, és a krétakor vége táján haltak ki. A rendkívül hosszú nyakkal rendelkező apatosaurus vállmagassága 4,5 méteres volt, testhossza pedig akár a 23 métert is elérte, koponyája viszont csupán 55 centiméter volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását