2024. április 25. - Márk

Blöffölt az MSZP?

Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakcióvezetője elmondta, hogy a frakció által kitalált politikai blöff volt az a hír, hogy utólag ellenőrizhető lett volna a szocialista képviselők főbírójelöltre leadott szavazata.
2009. június 22. hétfő 20:05 - HírExtra
Az MSZP-s képviselők három szavazófülkében, három külön tollal szavaztak, nem eggyel - közölte Mesterházy Attila, aki szerint nem sérült a szavazás titkossága. A politikus a tájékoztatón be is mutatta a három filctollat.

A frakcióvezető elmondta: szépen sorba álltak a képviselők, hogy ezzel is azt a blöfföt erősítsék, amitől a Fidesz megijedt, nevezetesen, hogy regisztrálják a szocialista szavazatokat, de ezt nem tették meg. Mesterházy Attila hozzátette: egyetlen képviselőnek sem kellett bemutatnia a szavazócetlit, ő pedig nem azért állt a szavazófülke mellett, hogy a szavazócédulákat ellenőrizze, egyszerűen csak odaállt.

Megjegyezte, miközben ott állt a fülke mellett néhány fideszes képviselő bemutatta neki a szavazócéduláját. "Ettől megnyugodtam, hogy legalább akkor ők biztos nem húztak rossz helyre" - fogalmazott.

A frakcióvezető, miután gratulált Baka Andrásnak a Legfelsőbb Bíróság elnökévé történt megválasztásához, elmondta: az elmúlt héten többek között azt javasolták, nyilvánosan szavazzanak a főbíróról a képviselők, hogy egyértelmű legyen, mindenki támogatja a jelöltet, hiszen szóban mindenki ezt mondja.

Hozzátette: volt egy olyan javaslatuk is, hogy az Országgyűlés zárt ülésen szavazzanak, gombnyomással. Ennek végén sem lehetett volna nyilvánosságra hozni azt, hogy az egyes frakciók hogyan szavaztak - közölte.

Mesterházy Attila elmondta, amikor ezt a javaslatot sem támogatták, akkor azt kezdeményezték, legyen egy külön szavazóurnájuk a szocialista képviselőknek.
Egyik javaslatukat sem támogatták a házbizottságban, ezért egész héten arról beszéltek, meg fogják találni annak a módját, hogyan tudják bizonyítani, hogy a szocialista képviselők igennel szavaztak Baka Andrásra - mondta a politikus.

Úgy vélte, volt értelme ennek az akciónak, sikerült megválasztani a Legfelsőbb Bíróság elnökét. Mint mondta, politikai kommunikációs eszközöket is használva próbáltak nyomást gyakorolni a Fidesz-frakcióra, hogy igenis támogassák a jelöltet, tartsák a szavukat, "úgy cselekedjenek, ahogy beszélnek".

"Szerintem ez a közelgő választások szempontjából egyáltalán nem haszontalan információ a választópolgárok számára" - vélekedett, hozzátéve: az MSZP számára létkérdés volt, hogy saját hitelességét tudja bizonyítani.

Szocialista forrásból származó információkra hivatkozva korábban az MTI is azt írta, hogy ugyanazzal a speciális filctollal szavaztak a szocialisták hétfőn a főbíróválasztáson. A később blöffnek nyilvánított tájékoztatás szerint abban a szavazófülkében helyezték el azt a filctollat, amelyet minden szocialista képviselő használt. E közlés szerint ezt a megoldást úgymond azért alkalmazták volna, hogy ha nem választanák meg Baka Andrást, akkor az MSZP kezdeményezhesse a szavazólapok darabonkénti vizsgálatát.

Mesterházy Attila a fideszes vádak kapcsán utalt arra, amikor Sólyom László köztársasági elnök választása volt a parlamentben, akkor a fideszes képviselők párban mentek szavazni és egymásnak kellett megmutatniuk a szavazócédulájukat.

Ha egy képviselő nemmel szavazott, akkor őt visszavezették és új szavazócédulát kellett kérnie - fűzte hozzá. Mesterházy Attila szerint a két szavazásnak semmi köze nincs egymáshoz.

Az Országgyűlés hétfőn megválasztotta Baka Andrást a Legfelsőbb Bíróság elnökének, a titkos szavazáson 309-en szavaztak igennel és 36-an nemmel, így a jelölt megkapta a szükséges kétharmados támogatást.

A képviselők harmadszorra szavaztak Baka Andrásról, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának korábbi magyar bírájáról, akit Sólyom László köztársasági elnök először 2008 májusában, majd idén májusban, legutóbb pedig a múlt hétfői sikertelen szavazás után jelölte erre a posztra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

saxo
2009. június 22. 20:13
Persze.
Furfangos Nyeszterka átdobta a szart a palánkon........
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását