2024. június 1. - Tünde

Az alapkamat már csökkenthető lenne

Londoni felzárkózó piaci elemzők szerint minden makrogazdasági alapmutató amellett szól, hogy most már el kellene kezdeni a jegybanki alapkamat csökkentését Magyarországon.
2009. június 22. hétfő 18:52 - HírExtra
A citybeli szakértők 2,00-2,50 százalékpontos idei mérséklést tartanak indokoltnak. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa hétfői ülésén 9,50 százalékon tartotta az alapkamatot. A döntés megfelelt az általános piaci várakozásnak és az elemzői előrejelzéseknek. A Bank of America-Merrill Lynch (BoA-ML) bankcsoport londoni befektetési részlege szerint azonban a magyar jegybanknak minél előbb folytatnia kellene a pénzügypolitikai enyhítést, és az idei év végére 2,00 százalékponttal 7,50 százalékra kellene csökkentenie alapkamatát.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzője úgy számol, hogy a 9,50 százalékos jegybanki alapkamat - a jelenlegi, illetve a BoA-ML által tizenkét havi távlatban jósolt maginflációs ütemmel kiigazítva - 6,2-7,8 százalékos pozitív reálkamatszintet jelent, ami "az egyik legmagasabb reálkamat az egész világon".

A ház szerint az áfa-emelés nyomán a teljes kosárra számolt éves infláció akár 8 százalékig is gyorsulhat az idei második félévben. Emellett a döntéshozók továbbra is tartanak attól, hogy a kockázatkerülési hajlam esetleges erősödése nyomán az euró forintárfolyama kicsúszhat az MNB által kedvezőnek tartott sávból.

A kamatcsökkentés ellen szóló érvek azonban mindezzel együtt is sokkal gyengébbek az enyhítést indokló tényezőknél. A várt inflációs kiugrást szinte mindenki egyszeri árkiigazításnak tartja, és még az MNB is jelezte, hogy kész túltenni magát ezen, mivel a jelenlegi környezetben nagyon valószínűtlen, hogy az adóintézkedések táplálta áremelkedésnek kedvezőtlen hatásai lennének az inflációs és a bérvárakozásokra, fejtegette a Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását