2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Igenis számít a méret!

A méret igenis lényeges, ha szaporodásról van szó, legalábbis az ősi héjas állatok egy csoportja, a kagylósrákok (Ostracoda) esetében.
2009. június 19. péntek 10:28 - HírExtra
Az apró állatkák modern változatai is extra nagy spermiummal rendelkeznek, ám mégsem akkorával, mint 100 millió éves őseik - közölték német tudósok a Science tudományos magazin legfrissebb számában (http://www.sciencemag.org).

A kutatók nem magát a spermiumot vizsgálták, hanem egy megkővült héjmaradványt. Ennek alapján állapították meg, hogy az állat szaporító szerve testmérete egyharmadát tette ki, a hím spermiuma pedig legalább olyan hosszú volt, mint egész teste.

A vizsgált nőnemű kagylósrák (Harbinia micropapillosa) éppen "szex" után pusztulhatott el, és a kutatók szerint telve volt spermiummal.

"Sikeres evolúciós szaporodási stratégiának tűnik, noha mindkét nem számára nagy ára van, hiszen sok energiát kell befektetni az ilyen nagy spermiumok előállításába és hordozásába is" - mondta a Renate Matzke-Karasz kutatásvezető, a müncheni Ludwig-Maximilian Egyetem munkatársa.

Az egy-két milliméteres kagylósrákon kívül a tanulmány szerint a muslicák is extra nagyságú spermiummal bírnak. A néhány milliméteres gyümölcslégy feltekeredett spermiuma 6 centiméter hosszú is lehet, ez olyan arány, mintha embernél 40 méter hosszú lenne a spermium.

Az állatvilágban a fajok egy része nagy számú, ám a testméretéhez képest kicsi spermiumot termel, míg másik része a kevesebb, ám nagy méretű spermiumot választotta az evolúciós versenyben.

Matzke-Karasz és munkatársai egy új képalkotó technikát - a szinkrotronban előállítható háromdimenziós holotomográfiát - használtak, hogy megalkossák az ősmaradvány virtuális képét, amelyben az állatka szervei is látszottak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását