2024. május 21. - Konstantin

Új egészségpolitikára van szükség?

A Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal (NEK) szerint társadalmi közmegegyezésen alapuló új egészségpolitikára van szükség, a gyakorlati részletek megvalósítása csak ezen alapulhat - közölte a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke csütörtökön, a NEK ülését követő budapesti sajtótájékoztatón.
2009. június 18. csütörtök 17:40 - HírExtra
Éger István elmondta, hogy ezen elvek mentén hirdette meg a kerekasztal az egészségkultúra fejlődését eredményező egészségpolitikáját. Hozzátette: az ágazatot jelenleg sújtó problémák - finanszírozás, munkaerőhiány, intézményszerkezet - megoldásához és felszámolásához nyújt vezérlőelvet az új egészségpolitika.

A MOK elnöke kiemelte: a kerekasztal nem fogja megmondani, hogy hol járjon a mentő, mennyi háziorvos legyen, hány kórházat kell becsukni, mert nem ez a dolga. A dokumentumot nyilvánosságra hozzák, továbbá valamennyi politikai erőnek megküldik - tette hozzá.

Összegzésük szerint az egészségpolitika általános célkitűzése, hogy növelni kell a születéskor várható élettartamot, az egészségben töltött évek számát, valamint meg kell állítani vagy csökkenteni kell a népességfogyás mértékét. Mint a sajtóanyagban írják, a parlamenti választásokra tekintettel "legfőbb ideje lenne" minden, kormányra készülő erőnek megalkotnia és nyilvánosságra hoznia az egészségpolitikával kapcsolatos terveket, programokat, amelyek kiutat jelenthetnek a válságból. Úgy vélik, felül kell emelkedni a parlamenti ciklusokhoz köthető, többnyire egymással ellentétben álló "kísérletezésen" az egészségügy területén.

Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke a sajtótájékoztatón beszámolt arról: a NEK egyetért a kamara azon szándékával, hogy az Európai Bíróság döntése nyomán kezdeményezi a kormányzatnál a gyógyszerpiacot szabályozó törvény felülvizsgálatát.

Kubányi Jolán, a kerekasztal levezető elnöke, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara alelnöke a 2010-től érvényes nyugdíjszabályok egészségügyi szakdolgozókra vonatkozó felmérésről beszélt.

Elmondta: jövőre az ágazatban dolgozók mintegy 70 százaléka megy el egyszerre nyugdíjba, arra hivatkozva, hogy nem éri meg a nyugdíj mellett tovább dolgoznia. Ez a helyzet a jelenlegi szakdolgozói hiányt tovább súlyosbítja - tette hozzá. Példákat említve közölte: lesz olyan sebészeti osztály, ahol a hét műtősnőből négy megy nyugdíjba, egy kórházi radiológiai osztály 16 dolgozójából kilenc. Információi vannak olyan budapesti intézményről, ahonnan egyszerre 82 szakdolgozó fog nyugállományba vonulni.

A helyzet súlyosságát látva azt kérik a kormányzattól: fontolja meg azon intézkedését, amely szerint jövőre választani kell a munkaviszony vagy a nyugdíj között, vagy keressen méltányos megoldást a problémára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását