2024. május 17. - Paszkál

Ez a pénz nem elég a kórházaknak?

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint az egészségügyi tárca által bejelentett finanszírozási összegekkel nem lehet üzemeltetni a kórházakat - közölte Éger István, a kamara elnöke szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.
2009. június 17. szerda 17:01 - HírExtra
Éger István elmondta: a szerdai bizottsági ülésen kiderült, hogy a 70 százalék feletti teljesítmények kifizetésére 71 ezer forint lesz a "lebegő" alapdíj, amely messze alulmúlja a várakozásokat. A kamara számításai szerint ezzel egyértelműen újabb jelentős forráskivonás történik az ágazatból és azt is nehezményezik, hogy a tárca az adatok bejelentése előtt nem tárgyalt a szakmai szervezetekkel.

Emlékeztetett arra, hogy a minisztérium - a megnövekedett teljesítésjelentés miatt - a 110 százalék felett teljesítő kórházak szigorú ellenőrzését rendelte el. Ezzel kapcsolatban a MOK elnöke azt mondta: hamis az a megközelítés, miszerint az intézmények valós ellátást nem tükröző "teljesítménypörgetése" vagy a megszüntetett vizitdíj hiánya lenne felelős a kialakult helyzetért.

Szerinte azért teljesítenek ennyivel többet a kórházak, mert nőtt a betegek száma. Ez betudható egyrészt annak, hogy megszűnt a teljesítményvolumen-korlát rendszere, így a kórházak mindenkit elláthattak, másrészt a gazdasági válság következtében munkanélkülivé váló emberek tömegesen jelentkeztek ellátásra. Éger István megjegyezte: "a válságot nem lehet tetézni azzal, hogy nem látjuk el az embereket".

A MOK elnöke közölte: nem megengedhető módon az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) is "kiveszi a részét" a megszorításokból. Mint mondta, a pénztár konkrét ügyekben minden jogalapot nélkülözően, sőt az alkotmányos jogbiztonság elvét is veszélyeztetve igyekszik visszavonni több száz millió forintos finanszírozást az érintett szolgáltatóktól.

A kamarához sok levél érkezett, amelyben azt panaszolták a neuropszichológiai diagnosztikát végző orvosok, hogy az OEP megvonta tőlük a finanszírozást és annak visszafizetésére kötelezte őket, mert a pénztár szerint jogosulatlanul végezték el a vizsgálatokat, tehát nem járt volna nekik ez az összeg.

A MOK megvizsgálta a panaszokat és a vonatkozó jogszabályok körét, és arra a következtetésre jutott, hogy a pénztárak indokainak - amelyek szerint a vizsgálat csak szűk körben végezhető, és azt kizárólag szakképesítéssel rendelkező orvosok végezhetik - nincs jogi alapja, az eljárásokban született megállapítások, határozatok kizárólag az OEP egyoldalú jogértelmezésén alapultak.

Az így visszafizetendő összegek több tízmillió forintos nagyságrendűek, ennél fogva hiányuk - különösen a kisebb létesítmények esetén - a további működést teszi lehetetlenné - mondta Éger István. A MOK elnöke ezért azt szeretné, ha az ellenőrzések során hozott döntéseket haladéktalanul felülvizsgálnák, hatályon kívül helyeznék azt a részüket, amelyekben - szabálytalanul - a finanszírozás visszatérítéséről döntöttek, és a további visszatérítések elrendelését is leállítanák.

Éger István szerint az OEP eljárása súlyos alkotmányossági aggályokat vet fel, ezért vizsgálatot kezdeményezett az OEP főigazgatójánál, az egészségügyi miniszternél, valamint a legfőbb ügyésznél is, akitől azt kérte: gyakorolja törvényességi felügyeleti jogát az ügyben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását