2024. április 29. - Péter

Az MSZP továbbra is nyílt szavazást akar

Továbbra is nyílt szavazást szorgalmaz Baka András főbírójelöltről az MSZP - mondta Tukacs István szocialista képviselő szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
2009. június 17. szerda 12:11 - HírExtra
A szocialista párt továbbra is kitart azon álláspontja mellett, hogy az Országgyűlés gombnyomással, nyíltan szavazzon a főbírójelöltről - közölte a politikus. Tukacs István ezt azzal indokolta, hogy így nem állhat elő "az a hazug helyzet", amelyet szerinte a Fidesz teremtett.

Az Országgyűlés hétfőn nem választotta meg a Baka Andrást, a köztársasági elnök jelöltjét a Legfelsőbb Bíróság elnökének. A titkos szavazás előtt az MSZP és a Fidesz is támogatásáról biztosította a jelöltet, majd a sikertelen voksolás után egymást vádolták meg Baka András elutasításával. Sólyom László kedden ismét Baka Andrást jelölte a posztra.

Az MSZP igennel fog szavazni - jelentette ki Tukacs István.A kormánypárti képviselő emlékeztetett arra: az MSZP frakciója a sikertelen főbíró-választás után levélben kérte az államfőtől, hogy jelölje újra Baka Andrást.

Mint mondta, a szocialista párt továbbra is kitart azon álláspontja mellett, hogy az Országgyűlés a házszabálytól való eltéréssel, gombnyomással, nyíltan szavazzon a főbírójelölt személyéről.

Hangsúlyozta: volt már olyan eset, hogy az Országgyűlés eltért a házszabálytól, ezért pártja nem tartja aggályosnak ezen indítványt.Tukacs István szerint a Fidesz "bujkál" azzal az álláspontjával, hogy nem támogatja a nyílt szavazást a főbírójelöltről.

Kijelentette: "a Fidesz spekulációinak a tárgya a 2010 utáni választás, és az, hogy hogyan lehet a főbíróválasztást áttolni arra az időszakra, amelyben ők úgy remélik, hogy olyan többséggel fognak rendelkezni, hogy szájuk íze szerinti főbírót választhatnak".
Ez az a spekuláció, amely a hatalmi ágak függetlenségét veszélyezteti - jelentette ki a szocialista politikus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását