2024. május 19. - Ivó, Milán

Viharkárból politika?

A Fidesz szerint a kormány az önkormányzatokra terheli a múlt vasárnapi szabolcsi viharkárok felmérési és helyreállítási feladatait, holott központilag kellene kezelni az ügyet - mondta Czomba Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője és Lipők Sándor, Kemecse polgármestere kedden Budapesten.
2009. június 16. kedd 12:47 - HírExtra
Lipők Sándor és Czomba Sándor sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a múlt vasárnapi vihar után egy héttel, most hétfőn megjelent kormányhatározat a kárfelmérés és a helyreállítás koordinációját, dokumentációját és teljes felelősségét az önkormányzatok "nyakába varrja", holott a településeknek erre nincs meg a megfelelő apparátusuk.

Czomba Sándor példaként Márokpapit hozta, ahol 226 ingatlanból 213 károsodott, a település apparátusa pedig egy polgármesterből és három ügyintézőből áll. Lipők Sándor pedig azt hangsúlyozta, hogy a határozatban a kormány olyan feladatokat ró az önkormányzatokra, így a kárfelmérést, amire nincs is jogosítványuk.

Azt várjuk, hogy a kormány "ne dobja a gyeplőt az önkormányzatok nyakába" - jelentette ki Czomba Sándor, aki szerint központilag kell kezelni az ügyet.

A fideszes politikus hangsúlyozta: bár a kormányszóvivő szerint a térség nem számít katasztrófa sújtotta övezetnek, az a 30 önkormányzat és 7000 lakástulajdonos és gazdálkodó, akinek egy év vagy egy élet munkáját tette tönkre egy fél óra alatt a vihar, valódi katasztrófaként éli meg a helyzetet.

Szerinte gyors segítségre lenne szükség, azonban - mint mondta - "egy hét után is csak a vakarózás megy minden szinten".

Czomba Sándor bizonytalannak nevezte a mezőgazdasági károk térítését. Utalt arra, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatósági Hivatal összesítése szerint 6 milliárd 124 millió forint kárt okozott a múlt vasárnapi vihar a térség 57 településén, ugyanakkor a kárenyhítési alapban csak ötmilliárd forint van, de ebből kellene az aszálykárokat is enyhíteni, így ez az összeg nem lesz elegendő. Hozzátette: ráadásul azoknak a gazdálkodóknak, akiknek most káruk keletkezett, háromnegyede nincs benne az alapban.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az ablakokban, melléképületekben, homlokzatokban, kiskertekben keletkezett károkat várhatóan senki nem fogja megtéríteni, pedig ez is jelentős összeg.

Jelezte: nem tettek le egy Nemzeti Kárenyhítési Alap létrehozásának javaslatáról, bár ezt a kormány elvetette. Mint mondta, a megyei szocialistákkal is egyeztettek ilyen alap gondolatáról és konszenzus mutatkozik az ügyben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

bagi
2009. június 16. 13:48
Jól jellemzi Orbán és a Fidesz primitív politizálását ez a kijelentés is. Azért az időjárást még nem kéne a kormány szemére vetni köcsög Viktorka !
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását