2024. május 8. - Mihály

Fontos döntések a fővárosban

Sikerült eredményt hirdetnie kedden több közbeszerzési eljárásban is a Fővárosi Közgyűlés pénzügyi bizottságának, mivel az MSZP-SZDSZ-koalíció az ellenzék nélkül is biztosítani tudta az ülés határozatképességét.
2009. június 16. kedd 15:43 - HírExtra
A testület ülése a múlt héten kétszer is meghiúsult határozatképtelenség miatt. Az ellenzékiek egyik alkalommal sem vettek részt az ülésen. Korábban ilyen esetben úgy nyilatkoztak, hogy a határozatképesség biztosítása az MSZP-SZDSZ-koalíció feladata, mivel az egyfős közgyűlési többséget a bizottságokban megsokszorozták a szervezeti szabályzat módosításával. A bizottság Demszky Gábor felszólítására sem tudott a múlt héten dönteni határozatképtelenség miatt, noha a főpolgármester jelezte, hogy az előírt határidők betartásának elmulasztása esetén több tízmillió forintot kell majd kifizetnie a fővárosnak.

A 13 fős bizottság keddi ülésén a nyolc MSZP-SZDSZ-képviselő közül hét jelent meg, így a határozatképességet az ellenzék nélkül is garantálhatták. Tüttő Kata (MSZP) bizottsági elnök, csakúgy mint egy hete, most is külföldön tartózkodott, de a testület jövő szerdai ülésén várhatóan már részt vesz. Az ellenzékiek közül csak Wertán Zsolt (KDNP) jelent meg, az MDF-es Vaskor László és a fideszesek nem vettek részt most sem.

A bizottság egyebek közt zárt ülésen eredményt hirdetett a Thököly út ideiglenes felújítására kiírt közbeszerzésben. Az MTI információi szerint a Magyar Aszfalt Kft. végezheti el 427 millió forintért, 67 nap alatt az ideiglenes útfelújítást. Ez a társaság újíthatja fel 309 millió forintért, 68 napos határidővel a XIX. kerületi Hunyadi út és a budai alsó rakpart egy részét is.

Tudomásul vette a bizottság, hogy a biztosíték több millió forintját ki kell fizetnie a fővárosnak azért, mert a múlt héten nem sikerült döntést hozniuk az Erzsébet híd díszkivilágítására kiírt tender elbírálási határidejének meghosszabbításáról. A főpolgármesteri hivatal munkatársának tájékoztatása szerint a bizottság jövő heti ülésén várhatóan eredményt hirdethet ez ügyben, addig lezajlik a hiánypótlás és az ajánlatok értékelése.

Levette napirendjéről a bizottság az 1-es villamos Fehérvári útig történő meghosszabbítására kiírt tervezési tender lezárásáról szóló előterjesztést. Az MTI információi szerint a Városházán jelenleg vizsgálják annak a lehetőségét, hogy a Margit híd felújításához szükséges 15 milliárd forint pluszösszeg egy részét, 10 milliárd forintot az 1-3-as villamosvonal meghosszabbításának elhagyásával teremtik elő.

A bizottság döntéseit gépi szavazással, többnyire hét támogató és egy tartózkodó vokssal hozta meg. A 2006-os önkormányzati váltás után a bizottságban olyan gépi szavazórendszert építettek ki, amely nem teszi lehetővé, hogy a nyilvánosság nyomon követhesse azt, a testület egyes tagjai miként szavaztak, csak a végeredmény olvasható le a kijelzőről. A főváros önkormányzat további 13 bizottságában nincs gépi szavazórendszer, a közgyűlésben pedig olyan rendszer működik, amelynek kijelzőjéről minden képviselő szavazata leolvasható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását