2024. május 14. - Bonifác

Az MSZP tanulhatna Nagy Imrétől

Nagy Imre emléke az egész nemzeté, de életműve a baloldalnak külön tanulságokat is kínál - írta közleményében az MSZP az 56-os Vértanúk Emléknapja, Nagy Imre néhai miniszterelnök és mártírtársai újratemetésének 20. évfordulója alkalmából kedden.
2009. június 16. kedd 20:21 - HírExtra
Az MTI-hez eljuttatott közleményben hangsúlyozták: Nagy Imre és társai példája megmutatta, hogy elkötelezett baloldali ember a sorsát, küldetését akkor teljesíti be, ha hitével, értékeivel a nemzet közös értékeit és teljesítményét gyarapítja, és képes a megújulásra, a szövetségkötésre is.

A Magyar Szocialista Párt elnöksége fejet hajt Nagy Imre mártír miniszterelnök és társai emléke előtt, akik életüket adták az elveikért - fogalmaztak.

Mint írták, "Nagy Imréék életük árán azt is bizonyították, hogy a baloldal csak akkor találhat utat az emberekhez, ha képes demokratikus és nemzeti felelősséggel teljes politikát folytatni. Nagy Imre jó példa arra, hogy legszebb korszakainkban bennünk, magyarokban több a közös, mint az, ami elválaszt."

Ugyanez bizonyosodott be 1989. június 16-án. Nagy Imre és mártírtársainak újratemetése a magyar nemzet közös szabadságvágyának kinyilvánítása volt. A nemzeti egység megvalósulásának ritka, ünnepi pillanatában kegyelettel adóztunk 56 hőseinek. Akkor egységes magyar törekvés volt, hogy közösen valósítsuk meg az általuk kitűzött célokat - olvasható a közleményben.

Ez az esemény lezárta a magyar történelem egy korszakát, és egyben új fejezetet nyitott a szabad és demokratikus Magyarország megteremtésében. Ez a nap az összetartozás élményét adta meg minden polgárnak, aki független és szabad Magyarországot akart. Büszkén és méltósággal emlékezhet erre a napra mindenki, aki akkor és azóta tett ezért - fogalmaztak.

"Nem méltó az ünnep szelleméhez, rongálja az ország közös teljesítményét, ha ezeken a megemlékezéseken sem lehetünk együtt, ha a Köztársasági Elnök úrral és a közjogi méltóságokkal nem minden párt kívánt együtt ünnepelni" - írták.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását