2024. május 4. - Mónika, Flórián

Rovarok a cirkusz jubileumán

Az 1984-ben Québec kanadai tartományában alapított Cirque du Soleil - a Budapesten is ismert Napcirkusz - mára a szórakoztatás nemzetközi vállalatává vált, amely Las Vegasban, Tokióban és Macaóban is berendezkedett. Olyan, színpadi elemekben gazdag előadásokat visz színre, mint a legutóbbi, Ovo című műsor, amelynek története a rovarok világában játszódik.
2009. június 13. szombat 16:38 - HírExtra
A montreali régi kikötőben felállított hatalmas sárga-kék sátortető alatt áprilisban színre vitt Ovo - amely a Napcirkusz huszonötödik bemutatója - egy ismeretlen eredetű tojás történetét meséli el, amely különös "állatkák" világában landol, azok pedig nyugtalankodnak az életüket megzavaró "idegen" miatt. Hűen sikerreceptjéhez, a Guy Laliberté tűznyelő által létrehozott québeci társulat most is megtartotta klasszikus cirkuszi sajátosságait, amelyeket ezúttal is jól kidolgozott színházi dramaturgiával vegyített. Az akrobaták másfél órán át ízeltlábúak életének egy napját jelenítik meg egy olyan történet kereteként, amely két bohóc románcáról szól: egyikük Katica-bogarat testesít meg, a másik egy különös rovart.

Az elmaradhatatlan trapézjelenetek a szkarabeuszok táncát idézik fel, a zsonglőrlányok a hangyák összehangolt és finom mozgását, két, kötélen függő artista pedig a pókok násztáncát.

"Amennyire csak lehetett, a rovarok témájánál maradtunk az akrobatikai számok kiválasztásakor a felpattanó, eltorzuló, megnyúló, ismétlődő mozgásokkal" - mondta az AFP-nek Chantal Tremblay művészeti igazgatónő, a produkció szerzője.

A Deborah Colker brazil koreográfusnő által színre állított előadás nagyon ritmusos, a zenekar samba, forro és bossa nova számokat játszik.

Fennállásának 25 éve alatt a montreali székhelyű Cirque du Soleil az egyik legnagyobb cirkuszi vállalkozássá fejlődött, vezetői szüntelenül járják a világot, keresve az új tehetségeket. Tavaly csaknem 11 millió látogatót vonzott, a Forbes magazin pedig 3 milliárd dollárra (600 milliárd forint!) becsüli az értékét. A 4000 alkalmazott - beleértve az ezer cirkuszi művészt is - között vannak kínaiak, oroszok, amerikaiak, kanadaiak, belgák: összesen 40 nemzet fiai.

A siker nyomán a turnék körülményei ma már összehasonlíthatatlanul jobbak, mint kezdetben. A művészekkel terapeuták, masszőrök és még tanárok is utaznak - az utóbbiak a kiskorú családtagok, alkalmazottak oktatásával foglalkoznak. "Már nem lakókocsikban alszunk, hanem szép szállodákban… Ennek ellenére megőriztük a vásári komédiás, csepűrágó szellemet" - mondja Tremblay asszony.

A világmárkákhoz hasonlóan, amelyeknek jelen kell lenniük a legnagyobb fővárosokban, a cirkusz 11 állandó műsort tart fenn a szórakoztatás legismertebb színhelyein, Las Vegastól a floridai Disney Worldig, New Yorktól Macaón és Tokión át hamarosan Dubajig.

Európában ugyan szintén fellépnek, de még nincsenek állandó előadásaik. Mario D'Amico, a cég alelnöke ezt azzal magyarázza, hogy nem találtak megfelelő partnereket, és a piaci feltételek nagyon eltérők. A szakértők szerint azonban a Napcirkusz még sokfelé terjeszkedhet, hiszen olyan előnyre tett szert versenytársaihoz képest, hogy manapság szinte senki sem tud lépést tartani vele.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását