2024. május 18. - Erik, Alexandra

A netes tolvajlás vége?

A napokban zajlik Svédországban annak a négy embernek a pere, akik a „The Pirate Bay” nevű népszerű torrent oldal üzemeltetőiként, több millió esetben „segédkeztek” szerzői jogsértéssel kapcsolatos „bűntények kivitelezésében"
2009. február 17. kedd 19:09 -
Egy svéd hírügynökség jelentése szerint a per hétfőn kezdődött, a bíróság épülete előtt már a reggeli órákban több tucat fekete zászlós tüntető gyűlt össze. A négy embert azzal vádolják, hogy az ő közreműködésüknek köszönhetően több millió webes felhasználó filmeket, játékokat és zenéket töltött le teljesen illegálisan. Maga az oldal ugyan nem tartalmaz törvénytelenül közzétett adatokat, ám az un. torrent technológián keresztül eddig 22 millió felhasználó lophatott le védett matériákat a netről.

Ezúttal menni fog?

Gottfried Svartholm Warg a vádlottak közül az egyik, a tárgyalás megkezdése előtt egy nappal még webcast-es sajtótájékoztatót tartott, ahol kifejtette, hogy az oldal teljes egészében legális, a felperes úgy sem tudja majd megszüntetni azt: „Mit tudnak ellene csinálni? Egyszer már pórul jártak, amikor megpróbálták a PB-t leszerelni. Hadd bukjanak most újból el.” Az ügy még 2006-ban kezdődött, amikor a svéd rendőrség rohamházkutatást tartott a Pirate Bay háza táján. A hatóságok ekkor egyszer már lefoglalták a stockholmi szervert és több tucat más számítógépes berendezést, valamint ideiglenesen megszüntették magát a weboldalt is. A jelenlegi vádlottak közül hármat már ekkor magukkal vittek a rendőrök, ám egy alapos kikérdezés után később szabadon is engedték őket.

A házkutatás után a weboldal egy üzenetet tett közzé, melyben az üzemeltetők tájékoztatták a felhasználókat, hogy a Svéd Kalózkodás Elleni Iroda támadást hajtott végre a „kikötő” ellen, ezért az beláthatatlan ideig nem érhető el. A probléma az volt, hogy egy évvel ezt megelőzően, az oldal már elsütötte ezt az ágyút, ám akkor április elsején, és akkor csak tréfás ijesztgetés gyanánt. A felhívást senki nem vette komolyan. Néhány hónap feszült várakozás és kilométer hosszú blogos hüledezések után a Pirate Bay körül - a megfoghatatlan jogi státuszból kifolyólag - ismét feloldották a vesztegzárat. Ezt megünneplendő, az oldal néhány napra átalakította a logóját, melyen a tépázott kalózhajó kartácstüzet zúdít a Hollywood emblémára. A dolog pikantériája, hogy hónapokkal korábban a házkutatást pont a Motion Picture balhézta ki az amerikai svéd nagykövetségen.

A srácok komolyan gondolják

A Pirate Bay már hónapokkal ezelőtt létrehozott egy orosz és egy belga szervert is, annak érdekében, hogy ha a svéd horizonton újból akasztott kalózos árboc tűnne fel, akkor se keljen teljesen leállni a megosztással. Az első támadás után, a Pirate Bay regisztrált felhasználói száma 1 millióról 2,7-re emelkedett; a letöltő peer-ek száma megötszöröződött és egyes források szerint ma az oldalnak 25 millió aktív látogatója van.

A Tengerföldi Fejedelemség mikroállama 10 kilométerre található az angliai Suffolktól, minden oldalról a fagyos északi tenger határolja. A II. világháborúban tengeri erődítmény volt, melyet 1967-ben független, önálló államnak kiáltottak ki. Nem múlt el teljesen nyomtalanul a rideg tengeri csaták kora. 2007-ben a parányi földdarabot eladásra bocsátották, és a Pirate Bay el kezdett szervezkedni, hogyan lehetne a zaklatott szervert „szilárdabb alapra” helyezni. A költözés projectre csaknem 20 000$ adomány érkezett, ám még így sem sikerült megütni a tetemes eladási összeg tizedét sem, emellett a tengerföldi hatóságok vonakodtak a rossz hírű vevő szándékát komolyan venni. Az egész történet inkább viccesnek hangzik, semmint komolynak, ám alapjaiban véve többet elárulhat az internet menekültjeinek jövőjéről, mint azt elsőre gondolnánk. Ezek a fiúk, az ökoterroristákhoz, vagy a szélsőséges emberjogi aktivistákhoz hasonlóan valami olyan utópisztikus reménnyel bírnak, ami a szabadság radikális értelmezésében nyeri el az értelmét, és ezért az ideáért bármeddig képesek elmenni.



A Kalóziroda

A Piratbyrån öndefiníciója
„Nem szervezet vagyunk, vagy legalábbis legfőképpen nem azok. Elsősorban és leginkább, a 2003-as fennállásunktól kezdve egy folyamatban lévő beszélgetéssé szeretnénk válni. Reflexiók vagyunk az olyan kérdések kapcsán, mint mondjuk a másolás, információs sztráda, vagy éppen a digitális kultúra. Az okból csoportosultunk, hogy saját tapasztalatainkat és képességeinket használva nap mint nap vitába szálljunk és összeütközzünk a másképpen gondolkodó emberekkel”.
Kevesen tudják, hogy a The Pirate Bay weboldal hátterében, egy 2003-ban alakult különleges csoport áll, melynek neve Piratbyrån (kalóziroda). Noha 2004 októberétől a szervezetet és az oldalt teljesen függetlenítették egymástól, a kulcsfigurák és az alapítók ugyan azok. A Piratbyrån olyan felhasználókat támogat, akiknek merőben alternatív elképzeléseik vannak a szellemi tulajdon természetéről, és így a szabad megosztás hívei bármely információról vagy kultúrtermékről légyen is szó. Külön érdekesség, hogy Svédországban előbb létezett Antipiratbyrån mint Piratbyrån, így a kalózszervezet neve részben a dacos humor szüleménye is.

Nem hétköznapi az a kezdeményezés sem, melyet a copyright törvények ellenében hozott létre a már másodízben perbefogott svéd szakadárok kis csoportja. A Kopimi (copyme) a szerzői jogok gyakorlásának egy alternatív változata, amely keretén belül az alkotó hozzájárul szellemi produktuma teljesen szabad felhasználásához, történjen az kommerciális vagy nem kommerciális célból. Amely borítón, weboldalon, tokon a Kopimi logója megtalálható, az azt jelzi, hogy a termék „az után vágyakozik, hogy le legyen másolva”.

Talán már a fent említettekből is kiviláglik, hogy nem egyszerű „tolvajokkal” van dolgunk, akik CD másolgatással és Windows letöltögetéssel keresik a betevőjüket. A Pirate Bay nem feketepiac, hanem egy különleges jogreform-kezdeményezés utolsó mentsvára. A fiúk talán kicsit többet is belelátnak ennél, a világszerte megrendezésre került Piratbyrån és Káosz fesztiválok hangulata egyfajta virtuális Woodstockra emlékeztet, melynek magját egy masszív ideológia adja. Nem árt ha megjegyezzük magunknak a most zajló per négy kalóz nevét, biztosan történelmet csinálnak, még ha elitélik is őket.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását