2024. május 14. - Bonifác

Forró lesz a helyzet Afganisztánban?

Több összecsapás várható Afganisztánban a következő hónapokban, mert a nemzetközi erő, főként a beáramló amerikai utánpótlásnak köszönhetőn, újabb térségekben is felveszi a harcot a lázadókkal.
2009. június 10. szerda 23:46 - HírExtra
A tábornok a hollandiai Maastricht melletti Valkenburgban beszélt nyolc ország védelmi miniszterének értekezletén, amelyek katonákat küldtek Dél-Afganisztánba, az ország veszélyesebb részébe. Jelen van az amerikai, a holland, a kanadai, a brit, az ausztrál, a román, a dán és az észt védelmi tárca irányítója.

Az Egyesült Államok ebben az évben több mint 30 ezer fős erősítést küld Afganisztánba, zömmel a déli országrészbe. Mart de Kruif médiabeszámolók szerint elmondta: az a cél, hogy ezek a katonák már az augusztus 20-ra kitűzött afgán elnökválasztás előtt a helyszínre érkezzenek. Az erősítés - tette hozzá - a katonai műveleti tempó jelentős növelésével jár majd.

A nyolc miniszter közül hét - az ausztrál kivételével - NATO-országban irányítja a védelmi tárcát. Ők csütörtök déltől Brüsszelben a NATO-országok védelmi minisztereinek kétnapos értekezletén vesznek részt. Ott szintén téma lesz Afganisztán, nem csupán NATO-keretekben, hanem az afganisztáni nemzetközi erőben (ISAF) résztvevő összes nem NATO-tag ország képviselőjének a bevonásával is.

NATO-források szerint a tervek közt szerepel, hogy különleges légi felderítő és kommunikácós rendszerrel ellátott AWACS-repülőgépeket is Afganisztánba vezényeljenek. Erre egyfelől azért van szükség, mert a nemzetközi erő egyre több légi eszközt alkalmaz Afganisztánban, és a balesetek elkerülése érdekében szükség van a légi forgalom jobb összehangolására, másfelől azért, mert a hegyektől szabdalt afgán terepen a földi csapatok között gyakran akadozik a kommunikáció, és az AWACS-ok segíthetnének ezen a helyzeten.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását