2024. április 29. - Péter

17 évet ült, ártatlanul

DNS-vizsgálat bizonyította egy életfogytiglani büntetését töltő 62 éves rab ártatlanságát Japánban; a férfi már 17 éve ült börtönben.
2009. június 4. csütörtök 19:05 - HírExtra
"Vissza akarom kapni az életemet" - mondta szabadulása után Szugaja Tosikazu, akinek a börtönből való távozása után tartott sajtótájékoztatóját országszerte közvetítették a televízió csatornák. "Bizonyossággal állíthatom, hogy ártatlan vagyok" - mondta a Tokiótól északra, Csibában raboskodott férfi.

A tokiói legfelsőbb ügyészség azt követően javasolta a fővárosi legfelsőbb bíróságnak Szugaja azonnali szabadon bocsátását, hogy az új tesztek eredménye fordulatot hozott.
A férfi ügyét újratárgyalják, az eljárás során megerősítik ártatlanságának tényét - írták az újságok. A japán igazságügyi minisztérium nem akarta kommentálni az ügyet.

Szugaja, egy óvodásokat szállító busz vezetője 1991-ben került őrizetbe, a férfit egy négyéves kislány 1990-es meggyilkolásával vádolták. A kerületi bíróság életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte 1993-ban, fellebbezését a legfelsőbb bíróság 2000-ben utasította el.

A férfit már annak idején is DNS-vizsgálatok alapján tartóztatták le, de védőügyvédei többször is megkérdőjelezték a tesztek pontosságát, és új vizsgálatokat követeltek. A törvényszék végül 2008-ban rendelte el az új teszteket, amelyeket idén januárban végeztek el.

Az eredmények nem egyeztek a játékteremből elrabolt kislány ruháján talált megszáradt testnedvekkel, és ellent mondtak az eredeti vizsgálattal - számolt be a Kyodo hírügynökség.

"Bocsánatkérést akarok a rendőröktől és az ügyészektől" - mondta Szugaja. "Meg akarom lágotatni a szüleim sírját. Azt akarom, hogy a rendőrök és az ügyészek is keressék fel a sírokat, és kérjenek bocsánatot" - tette hozzá a férfi, aki könnyekben tört ki, mikor ügyének egyik támogatója virágcsokrot nyújtott át neki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását