2024. május 28. - Emil, Csanád

Magyar járőrcsapatra támadtak Afganisztánban

Megtámadták a magyar és amerikai katonákból álló Operational Mentoring and Liason Team (OMLT), vagyis a Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport egyik járőrcsapatát az Afganisztán északi részén lévő Baglán tartományban.
2009. június 4. csütörtök 19:00 - HírExtra
A közlemény szerint a megtámadott járőrcsapat tagjai az amerikai és az afgán hadsereg katonái voltak, a feladat végrehajtásában magyar katona nem vett részt. A tűzharcban hat afgán katona megsérült. A Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport az afgán hadsereg kiképzésében vesz részt. A járőrcsapat Puli Humritól, a Camp Pannonia nevű magyar tábortól északra, mintegy 40 kilométerre hajtotta végre feladatát, amikor magyar idő szerint 11.00 órakor tűzharcba került.

A megtámadott járőrcsapat segítségére az OMLT parancsnoka magyar katonákból álló készenléti csoportot rendelt ki, de a csoportnak már nem kellett beavatkozni a tűzharcba - olvasható a szaktárca közleményében. A készenléti csoport sürgősségi ellátásban részesítette a sérült afgán katonákat, majd a járőrcsapatot visszakísérte az OMLT táborába.

"Az incidens során sem magyar, sem amerikai katona nem sérült meg, az OMLT technikai eszközeiben kár nem keletkezett. A sérült afgán katonák ellátása folyamatban van" - áll a minisztérium közleményében.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter - a közlemény szerint - elismerését fejezte ki a katonáknak a gyors és határozott fellépésükért, illetve becsületes helytállásukért. Az ázsiai ország Baglán tartományában lévő Khelagay bázison mintegy 60 magyar és amerikai katona közösen készíti fel a mintegy 700 tagú afgán lövészzászlóaljat, hogy azok később átvehessék a külföldi katonák feladatait. Az OMLT első váltása 2009. április vége óta látja el a feladatát műveleti területen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását