2024. június 17. - Laura, Alida

Kiderül, mennyi földet tett tönkre a jég

Péntekig összesíti a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatósági Hivatal a jég verte agrárterületek nagyságát a térségben; településenként készül pontos kimutatás, és a vasárnapi vihar okozta kár összegét is igyekeznek meghatározni - közölte Magyar Miklós, a szervezet földművelésügyi igazgatója kedden.
2009. június 9. kedd 11:24 - HírExtra
A előzetes gyorsfelmérés szerint Tiszavasváritól Beregsurányig, egy húsz kilométeres szélességű sávban pusztított a vihar, amely sok helyen teljesen tönkretette a mezőgazdasági ültetvényeket - mondta a hivatalvezető. Kiemelte: az eddigi adatok alapján mintegy 36 ezer hektáros területet ért kár, amelyen minden növény károsodott, 60-tól akár 100 százalékos mértékig.

Kukoricából például 11.500 hektárt vert el a jég, a gabonaterületekből 9.000 hektárt, a gyümölcsösökből 5.800 hektárt, napraforgóból 5.000 hektárt, dohányból pedig 1.300 hektárt. Ezek a számok még nem véglegesek, a pontos felmérés eredménye a hét végéig lesz meg.

Az MTI munkatársa a jégverés sávjában számos település határában látta, hogy a kukoricának és a napraforgónak csak a szára maradt meg, leveleit teljesen leverte a tyúktojás és teniszlabda nagyságú jég, sőt nem egy helyen ketté is törte a növényeket. Sok az olyan gabonatábla is, ahol a növényeket földig verte a jég, több helyen eltörte a búza, a rozs vagy az árpa szárát, leverte kalászát. A gyümölcsösökben a termés fele-harmada a földre került, a fákon maradottak jégverésesek, és kidőlt fák, letépett vagy megsérült ágak is mutatják az orkánszerű vihar pusztítását.

Magyar Miklós szerint a legnagyobb mezőgazdasági károk Tiszavasvári, Tiszaeszlár, Rakamaz, Nyírtelek, Kótaj, Búj, Nyírbogdány, Demecser, Székely, Baktalórántháza, Nyírmada és Csaroda környékén keletkeztek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását