2024. május 13. - Szervác, Imola

"Orbán nem soviniszta, de felelőtlenül beszélt"

Józan ésszel senki nem gondolhatja, hogy Orbán Viktor neofasiszta, soviniszta vagy irredenta lenne - mondta Mesterházy Attila, az MSZP alelnöke szerdán az MTI-nek.
2009. június 3. szerda 18:47 - HírExtra
"Józan ésszel senki nem gondolhatja, hogy Orbán Viktor neofasiszta, soviniszta vagy irredenta lenne, mondatait biztos nem ez motiválta. De az biztos, hogy felelőtlen és meggondolatlan nyilatkozatot tett" - fogalmazott a kormánypárti politikus Orbán Viktor korábbi szavaival, az azt elítélő szlovák kormánynyilatkozattal és az ügyben összehívott rendkívüli szlovák parlamenti üléssel kapcsolatban.

Mesterházy Attila szerint Orbán Viktornak az Európai Néppárt alelnökeként és felelős magyar politikusként is tudnia kell, hogy az ehhez hasonló megfogalmazások "a legrosszabb reflexeket" váltják ki a szomszéd országok politikusaiból, és ezáltal súlyos károkat okoznak a határon túli magyarságnak.

Az MSZP parlamenti frakcióvezetője szerint ugyanakkor abszurd és túlzó, hogy egy ellenzéki politikus mondataira a szlovák kormány és parlament így reagál.

A politikus szerint az abszurditást jól illusztrálja Ján Slotának, a koalícióban részt vevő Szlovák Nemzeti Párt elnökének nyilatkozata, aki szerint Szlovákia déli határainak védelme is szükségszerű. Mesterházy Attila emlékeztetett arra, hogy két NATO-tagállamról van szó.

Az MSZP alelnöke szerint meglepő, hogy egy olyan ország kormánya kéri számon Magyarországon a szélsőséges eszmék terjedését, amelynek a kormányában jelen van egy szélsőségesen nacionalista párt. Hozzátette: reméli, hogy mindkét országban a felelős és józan politikai gondolkodás érvényesül, és a konfliktusokat európai módon, "történelmi egymásra utaltságunk jegyében oldjuk meg", összhangban a két ország közötti alapszerződéssel.

Az ügy háttere, hogy a Fidesz elnöke múlt héten Esztergomban egy, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjával közösen megtartott választási nagygyűlésen úgy fogalmazott: az európai parlamenti választáson eldől, hogy a Kárpát-medencei magyarságot hányan képviselhetik Brüsszelben. A határon túli területeken tett látogatásaira utalva Orbán aláhúzta: a június 7-i döntés öt évre határozza meg a magyarok súlyát az Európai Parlamentben.

Robert Fico szlovák kormányfő korábban "abszurdnak" nevezte, hogy bárki is valamiféle "fiktív államnak" minősítse a Kárpát-medencét, s úgy vélte, hogy ez az álláspont veszélyt jelent Szlovákia számára.

A kijelentés miatt a szlovák kormánykoalíció a pozsonyi parlament rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte, amely szerdán délután össze is ült. Egyetlen napirendi pontját az a nyilatkozattervezet képezi, amely elítéli a Fidesz elnökének és más magyar politikusoknak az EP-kampány során elhangzott "nacionalista kijelentéseit", amelyek állítólag veszélyeztetik Szlovákiát.

A rendkívüli ülésen Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke Orbán Viktor Szlovákiából való kitiltását és a Magyar Koalíció Pártjának törvényen kívül helyezését javasolta, Robert Fico kormányfő pedig beszédében "nagymagyar nacionalizmusról", magyar "irredentizmusról és revizionizmusról" beszélt, amely nemcsak Szlovákiát, de egész Közép-Európát veszélyezteti.

Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke szerdán azt mondta, pártja már-már tragikomikusnak tartja az Orbán Viktort elítélő szlovák kormánynyilatkozatokat és az ügyben összehívott rendkívüli szlovák parlamenti ülést. Úgy vélte, a szlovák kormánypártoknak ezzel az a céljuk, hogy az európai parlamenti választások előtt magyarellenes kampánnyal mozgósítsák a szélsőséges szlovák szavazókat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását