2024. május 20. - Bernát, Felícia

Bajnai az egyensúlyhozó, a "cselekvő kormány" feje

Bajnai Gordon szerint az elmúlt ötven napban a "cselekvés kormánya" visszavitte Magyarországot az egyensúlyi pályára.
2009. június 3. szerda 13:36 - HírExtra
Úgy fogalmazott: "nem ünnepelni van okunk, de beszámolni igen".
Bajnai Gordon véleménye szerint az eddig meghozott intézkedések stabil alapokat teremtenek az ország hosszú távú fejlődéséhez, és a válságból való kilábaláshoz.
Mint mondta, a megtett lépések nyomán erősödött az ország iránti bizalom.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az út elején vannak, és a bizalom még törékeny.
A bizalom erősítheti meg Magyarországot a következő időszakban - mondta Bajnai Gordon.

A kormányfő szerint "stabil parlamenti többséggel, kitartó, határozott, elszánt munkával, gyors, felelős cselekvéssel tud Magyarország kilábalni a válságból". Bajnai Gordon leszögezte: a kormány, ahogy az első ötven napban, úgy a következő időszakban is mindent meg fog tenni ezért.

Bajnai Gordon szavai szerint felelős, kiszámítható, a növekedést megalapozó pályával szerezheti vissza Magyarország a külföld bizalmát, és ezzel próbálja helyreállítani a bizalmat kormány itthon is.

Közölte: a kormány 50 nappal ezelőtt azzal az ambícióval alakult meg, hogy megmutassa Magyarországnak, van kiút a válságból."A kabinet tevékenységével nem a jövő heti közvélemény-kutatások, nem is feltétlenül a jövő évi választás eredményét célozza meg, inkább Magyarország következő évtizedére emeljük tekintetünket minden egyes lényeges döntésünknél" - fogalmazott a miniszterelnök. Hozzátette: a kormány az első 50 napban soha nem látott tempót diktált, ez alatt az idő alatt a kabinet visszavitte az országot az egyensúlyi pályára.

Ez stabil alapokat teremet az ország hosszú távú fejlődéséhez, a válság elhárításához - közölte Bajnai Gordon.

A kormányfő felidézte, hogy az egyensúly megteremtéséhez áldozatokat kellett kérni a nyugdíjasoktól, lemondást a köztisztviselőktől, a közszféra alkalmazottjaitól, a családoktól; a szolidaritás jegyében kértek lemondást a miniszterektől, az állami vezetőktől, az állami vállalatok vezetőitől és a vagyonosoktól is.

A miniszterelnök szerint a kormány figyelt arra is, hogy a válságkezelés a leginkább rászorulókat kevésbé érintse.

Bajnai Gordon beszédében felsorolta az általa legfontosabbnak tartott lépéseket, és azt mondta: az intézkedésekkel már rövid távon is kezelték a válságot, egyben tartják a magyar foglalkoztatási rendszert, és Magyarország versenyképességét úgy hozzák rendbe, hogy az ország ismét képes legyen az Európai Uniónál gyorsabb növekedésre.

A Magyarország iránt megerősödő bizalomról szólva kiemelte, hogy a forint árfolyamának erősödése mintegy 400 milliárd forinttal csökkentette a magyar családok otthonait terhelő hitelek mértékét.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy a Magyarország kockázatát kifejező kamatok az elmúlt hat hétben majdnem a felükre csökkentek.

Ötven nap sem kellett ahhoz Magyarországnak, hogy megújított megállapodást kössön az IMF-fel és az Európai Bizottsággal, hogy az ország finanszírozása stabil és kiszámítható legyen, a nemzetközi pénzpiacok bizalma visszatérjen, és az ország is visszatérjen az alacsony költségvetési hiányú európai országok közé - fogalmazott Bajnai Gordon.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Baradlay
2009. június 3. 22:14
Milyen "opti-mihaly" a kis-voros!!!!!!!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását