2024. június 2. - Kármen, Anita

Az önkéntes pénztárak kérdése

A pénztárak azt javasolják, hogy a hosszú távú megtakarításon alapuló önkéntes pénztár kerüljön ki a cafeteria elemei közül, továbbá kérik, hogy a 2010. évi adótörvények tárgyalásakor az önkéntes pénztárakra vonatkozó szabályokat a mai formában tartsák fenn.
2009. június 3. szerda 13:10 - HírExtra
A pénztárszövetségek szerint minderre azért van szükség, hogy az öngondoskodási rendszer a jövőben is be tudja tölteni küldetését, azaz a mindenkori állami ellátások kiegészítését. A közleményt a Magyar Pénztárszövetség, a Magyar Önkéntes Egészségpénztárak Szövetsége és az Általános Pénztárszövetség írta alá.

Az önkéntes pénztári szektor 21 százalékát tömörítő független és munkáltatói önkéntes pénztárak és szövetségeik elfogadhatatlannak tartják a kormány elképzelését, mely szerint a munkáltatói hozzájárulást 2010 januárjától külön adó sújtaná.

A tagszervezeteik körében végzett felmérésükre alapozva a pénztárszövetségek azzal számolnak, hogy a tervezett szigorítás esetleges hatályba lépésével a munkáltatók háromnegyed része felfüggesztené az önkéntes pénztárakba teljesített eddigi befizetést. Ez azt jelenti, hogy a szektor 150 milliárd forintra tehető éves bevétele jövőre 40 milliárdra zsugorodna - olvasható a közleményben. A tervezett szigorítás a költségvetés számára maximum 10 milliárd forint adóbevételt jelenthetne, a másik oldalon viszont 2,2 millió önkéntes pénztári tag és családjuk bizalmának elvesztésével járna - teszik hozzá.

Oszkó Péter pénzügyminiszter kedden kijelentette, hogy a jövő évi adóváltozások ügyében egyebek mellett a kedvezmények rendszeréről várható további egyeztetés, ezen belül például az étkezési jegyekről és az önkéntes nyugdíjpénztári munkáltatói befizetések kedvezményes adóztatásáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását