2024. április 27. - Zita

Kimaradni a nacionalista kakaskodásokból?

Nacionalista kakaskodás kezdődött el a térség populistái között, amelyből Magyarországnak ki kellene maradnia, ám Orbán Viktor sajnos a részese lett.
2009. június 3. szerda 13:15 - HírExtra
A politikus a Fidesz elnökének Esztergomban, a Kárpát-medencei magyarság európai parlamenti képviseletéről tett kijelentéseire reagált Fodor Gáborral, az SZDSZ elnökével együtt tartott sajtótájékoztatón.

Orbán Viktor "egy nagyon félreérthető kijelentést tett, és ez a részéről súlyos felelőtlenség volt, hiszen tudnia kell: ma Szlovákiának olyan vezetése van, amely minden félreérthető kijelentést tudatosan félre is ért" - tette hozzá Szent-Iványi István.

Utalva arra, hogy az Orbán Viktor vezette Fidesz az Európai Néppárt, míg a Robert Fico vezette Smer az Európai Szocialista Párt tagja, közölte: sajnos a térségben az ezen pártcsaládokhoz tartozó politikai erők nem ismerik igazán Európa jelentőségét, nem képesek felismerni az összefogás fontosságát, megoldani a feladatokat.

Mint mondta, a liberálisok világos válasza az, hogy a problémákra a határok nélküli, együttműködő Európa a megoldás. "Nem fokozni kell a feszültségeket, hanem csillapítani" - fogalmazott.

Az SZDSZ EP-képviselője nem értett egyet a Fidesz azon álláspontjával, amely szerint minden magyar képviselő a Kárpát-medencei magyarságot képviseli. Ezzel szemben úgy vélte, hogy a képviselők választóikat képviselik. "Ha egy párt úgy érzékeli, hogy a választói számára fontos a Kárpát-medencei magyarság ügyének a képviselete, akkor azt természetesen vállalja. Mi is vállaljuk" - tette hozzá.

Fodor Gábor ugyancsak szerencsétlennek tartotta Orbán Viktor megnyilatkozását, mert az - mint fogalmazott - alkalmat ad arra, hogy a szélsőséges szlovákiai erők és a populista szlovák kormány "megint a magyarokat állítsa be bűnbakként, ellenségként."
"Úgy látszik, a különböző populista erők összefognak e területen, és olyan közös fellépést produkálnak, amely nem használ a magyarságnak" – jegyezte meg az SZDSZ elnöke.

Orbán Viktor május 23-án Esztergomban, a Fidesz és a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának közös kampányrendezvényén azt mondta: az európai parlamenti (EP) választáson eldől, hogy a Kárpát-medencei magyarságot hányan képviselhetik Brüsszelben, a szavazófülkében minden magyarra egy másik magyar vár a határon túlról.

Múlt vasárnap Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy Orbán Viktor és Csáky Pál nyilatkozatai erősen bűzlenek a neonácizmustól, neofasizmustól, de legalábbis a nagymagyar sovinizmustól.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását