2024. április 28. - Valéria

Alkotmánysértő a Jobbik szlogenje

Az Országos Választási Bizottság szerint alkotmánysértő a Jobbik szlogenje, amely szerint "Magyarország a magyaroké!"; a testület erről szerda esti ülésén döntött.
2009. június 3. szerda 20:17 - HírExtra
A testülethez azért fordult kifogással egy magánszemély, mert szerinte az ország számos pontján és szórólapon - valamint a Jobbik Magyarországért Mozgalom internetes oldalán - található szlogen ellentétes az alkotmánnyal, amely kimondja, hogy "a Magyar Köztársaságban élő nemzeti és etnikai kisebbségek részesei a nép hatalmának: államalkotó tényezők". Arra hivatkozott, hogy a szlogen ezért nem felel meg a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásnak, és így sérti ezt a választási alapelvet.

A kifogást megfogalmazó arra is felhívta a figyelmet, hogy a "Börtönbe Gyurcsányékkal!" szlogennel kapcsolatban az OVB már megállapította ugyanennek az alapelvnek a sérelmét, amit a Legfelsőbb Bíróság helyben is hagyott. Ennek ellenére a szlogen a mai napig látható a plakáton és a szórólapon, vagyis a párt nem tett eleget az eltiltásnak.

Ezért kérte az OVB-t, hogy a "Magyarország a magyaroké!" szlogennel kapcsolatban állapítsa meg annak alapjogsértő voltát, a "Börtönbe Gyurcsányékkal!" szlogennel összefüggésben pedig azt, hogy az azzal kapcsolatos eltiltásnak a Jobbik nem tett eleget, és kötelezze az európai parlamenti választáson induló mozgalmat arra: mindkét szlogent távolítsa el a plakátokról.

A vitában Halmai Gábor elnökhelyettes azzal érvelt, hogy a szlogen - szemben az Amerika az amerikaiaké! "befogadó" szlogennel - alkalmas a választók rosszhiszemű félrevezetésére, és azt sugallja, mintha a törvényben rögzített 13 nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozó állampolgárok nem tartoznának abba a közösségbe, amit Magyarország jelent.

Balog József, az MCF Roma Összefogás Párt delegáltja szerint a Jobbiknak ebben a megnyilvánulásában "ott van a kirekesztés".

Bordás Vilmos Fidesz-delegált ezzel szemben arról beszélt: a jelmondatot magát kell nézni. Mint mondta, a kisebbségek Magyarországon ugyanolyan magyarok, mint bárki, ezért nem támogatja a jogsértés megállapítását.

Novák Előd, a Jobbik delegáltja szerint a szlogen véleményt, politikai akaratot tartalmaz, azt, hogy Magyarország legyen a magyaroké, nem pedig tényállítást.

Szoboszlai György, az MSZP delegáltja azon az állásponton volt, hogy a szlogen kirekesztő és az alkotmányba ütközik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

sharapova2008
2009. június 4. 14:21
sharapova2008
2009. június 4. 14:21
Mellesleg,az "Amerika az amerikaiaké!"jelszó a Monroe-elv,az amerikai külpolitika legfontosabb alapelve volt(1823) és még ma is érvényesül.NINCS SEMMIFÉLE ROKONSÁG közte és a "Magyarország a magyaroké!" dölyfös,diszkriminatív szlogen között.E doktrínát ugyanis az európai hatalmaknak,Nagy-Britanniának és Oroszországnak a latin-amerikai függetlenségi harcokat követően megélénkült,Amerika iránti érdeklődése váltotta ki.Leszögezi:l.A Ny-i félteke különálló politikai rendszerének létezését 2.Az USA ellenállását a további európai gyarmatosítással vagy az európai befolyás kiterjesztésével szemben 3.A be nem avatkozást az európai gyarmatok ügyeibe és az európai belpolitikába.Mi köze mindezeknek a RASSZISTA JOBBIK KAMPÁNYÁHOZ?
sharapova2008
2009. június 4. 13:34
A Jobbik vezetői vagy nem tanultak történelmet,vagy tudatosan MEGHAMISÍTJÁK azt!A "magyar" szó egy népcsoportot takar,az "amerikai" az egy országban élő sok száz bevándorolt vagy embercsoport közösségét(Amerikai Egyesült Államok).Másrészt:a tudatlanok magyar történelmi ismereteinek súlyos hiányosságaira utal,hogy hányszor ÉLTEK VISSZA a MAGYAR SZÓVAL,így a Nagy-Magyarország területén élő nemzetiségeket NEM TEKINTETTÉK EGYENRANGÚ ÁLLAMPOLGÁROKNAK,holott a Kárpát-medence területén a MAGYAROK VOLTAK KISEBBSÉGBEN,DE A HATALOM AZ Ő KEZÜKBEN VOLT! Jelenleg ez a jobbikos szlogen azt akarja "virágnyelven" kifejezni,hogy:HOGY MAGYARORSZÁG NEM A ZSIDÓKÉ(menjenek vissza Izraelbe) és NEM A ROMÁKÉ(menjenek vissza Indiába) és minden IDEGEN MENJEN HAZA(kínaiak,vietnámiak,stb.,),MERT ITT MI VAGYUNK AZ URAK ÉS CSAK A "MAGUNKFAJTÁKAT" TŰRJÜK meg(lásd Hiszti Kriszti nézeteit).Igen,kedves tudatlan Piltai barátom, erről van itt szó...!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását