2024. május 2. - Zsigmond

Magyar Gárda per csak regisztrációval

Csak előzetes regisztrációval juthatnak be a Magyar Gárda Egyesület megszüntetése iránti polgári per másodfokú tárgyalására az érdeklődők a Fővárosi Ítélőtáblán július 2-án.
2009. június 1. hétfő 09:04 - HírExtra
A bíróság vezetése egyelőre nem tervez különleges biztonsági rendszabályokat, a biztonsági személyzet ezen a napon is a szokásos módon végzi majd a munkáját - mondta Mohácsy Zsuzsanna az MTI érdeklődésére.

Hozzátette: a tábla épületében a bíróság elnöke felel a rendért, de ha a bírósági munka rendjét megzavaró esemény történik, vagy erre lehet számítani, haladéktalanul értesítik az illetékes szerveket. Az épület előtti közterületen már nem a bíróság vezetése felel a rend fenntartásáért.

Az elnökhelyettes közölte: a Fővárosi Ítélőtábla Fekete Sas utcai épületének legnagyobb, 45 férőhelyes tárgyalótermében lesz a tárgyalás.

"A megfelelő tájékoztatás érdekében biztosítani kívánjuk, hogy a sajtó munkatársai a tárgyaláson jelen lehessenek. Erre a tárgyalóterem befogadóképességét figyelembe véve csak korlátozottan van lehetőség. Ezért a sajtórészvételt a jelentkezési sorrendnek megfelelő előzetes regisztrációhoz kell kötni. A regisztrálásra a 268-4804 telefonszámon való jelentkezéssel, vagy mohacsyzs@fovitb.birosag.hu e-mail címen nyílik lehetőség. (...) A regisztráció során a jelentkezőnek meg kell jelölnie azt a címet, ahová a részvételt biztosító kártyát megküldjük" - mondta Mohácsy Zsuzsanna.

Hozzátette: a jelentkezéseket legkésőbb június 15-ig kell eljuttatni a megadott elérhetőségre. Ha azonban már a határidő előtt már betelnek a megadott férőhelyek, a további regisztrálásra nincs lehetőség. A Magyar Gárda-ügy tárgyalásával összefüggő híreket az ítélőtábla a honlapján (www.itelotabla.hu, a Fővárosi alcím választásával a Közérdekű adatok, aktualitások elnevezése alatt) folyamatosan közreadja.

A Fővárosi Főügyészség által felperesként a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesület alperes ellen annak feloszlatásáért indított polgári per első fokon a Fővárosi Bíróságon kezdődött el tavaly márciusban.

Az egyik tárgyalás idején a bíróság folyosóján tumultuózus jelenetek zajlottak, az egyesület tagjai akarták ellenőrizni, hogy kik léphetnek be a tárgyalóterembe. Ezután az elsőfokú tárgyalások idejére a Főváros Bíróság épületéhez vezető utcákat lezárták, és a bíróság épületébe, illetve a tárgyalóterembe csak szigorú ellenőrzés után léphettek be az érdeklődők és a sajtó munkatársai.

Az elsőfokú eljárás során a bírót megfenyegették, ezért elfogultságot jelentett, így már másik bíró fejezte be az ügyet és hirdette ki az elsőfokú, nem jogerős, a gárda feloszlatásáról rendelkező ítéletet decemberben.

Az ügy fellebbezések folytán került a Fővárosi Ítélőtáblára, ahol már akár a július 2-ai, első tárgyaláson is megszülethet az érdemi döntés, hiszen másodfokon csak szűk körben van lehetőség bizonyításra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását