2024. május 2. - Zsigmond

Pünkösdi ünneplés országszerte

Vasárnap, a húsvét utáni ötvenedik napon ünnepli a keresztény világ a Szentlélek eljövetelét, s egyben az egyház megalapítását, azaz pünkösd napját; ebből az alkalomból a keresztény egyházak vallási és kulturális programokat tartanak országszerte hétvégén és hétfőn.
2009. május 30. szombat 07:30 - HírExtra
Pünkösd alkalmából szombaton és vasárnap ferences napokat tartanak Gyöngyösön. A ferences szerzetesrend pápai jóváhagyásának 800. évfordulójára meghirdetett jubileumi év rendezvénysorozatának keretében mutatják be a Montecasale-i erdő című színdarabot Szent Ferenc életéről.

Szombaton Pálosszentkúton Bíró László tábori püspök mutat be szentmisét a pálosok pünkösdi búcsúnapján, ahol egyúttal kétnapos ifjúsági találkozót is tartanak.

Ternyák Csaba egri érsek vasárnap mutat be ünnepi szentmisét a Szent Erzsébet-ünnep keretében Sárospatakon, ami után a hívek körmenetet tartanak. A rendezvény keretében az Árpád-házi királylány korát idéző zenés, kosztümös menet jelenetei felidézik a szolgáló szeretet szentjének életét.

Vasárnap napkeltekor tartanak szentmisét a pálos rend tagjai Pilisszentléleken a kolostor romjainál. A szentmise helyszínére előző éjjel indulnak a zarándokok Pomázról. Szintén pünkösd vasárnap Spányi Antal megyéspüspök mutat be szentmisét a pákozdi Don-kanyar emlékkápolnánál mindazokért, akik életüket áldozták az országért.

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye idén is megrendezi hétfőn pünkösdi ifjúsági és családi napját, az úgynevezett karizmák ünnepét a máriaremetei kegytemplom kertjében. A nap során pódiumbeszélgetést tartanak Erdő Péter bíborossal, diákszínjátszók tartanak előadást, illetve népdalokat adnak elő.

Ugyanezen a napon a magyar családokért tart szentmisét Bíró László a horvátnádaljai Szentlélek-templomban. A liturgia után végigjárják a házaspárok útjának 15 állomását és imádkoznak a magyar családokért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását