2024. május 19. - Ivó, Milán

Kubában szabadon lehet nő a férfi és fordítva

Újra engedélyezik Kubában a nemi átalakító műtéteket, amelyeket korábban betiltottak a szigeten - jelentette be Mariela Castro, Raúl Castro elnök lánya csütörtökön.
2009. május 28. csütörtök 20:23 - HírExtra
Az egészségügyi minisztérium engedélyezte tavaly a műtéteket, de eddig senki sem jelentkezett. Egyelőre tisztázatlan, mikor végeznek ténylegesen operációt.

Mariela Castro szexológus és melegjogi aktivista az állami televízióban jelentette be a nemváltoztató műtétek ismételt engedélyezését. Castro a Kubai Szexuális Nevelési Központ igazgatója is, amely transzszexuálisokat készít fel a műtétekre. Elmondása szerint 19-en már készen állnak az operációra.

Mariela Castro azért is harcba kezdett, hogy engedélyezzék a leszbikusok számára a mesterséges megtermékenyítő műtéteket.

Az első sikeres nemi átalakító műtétet Kubában 1988-ban végezték, de ezután betiltották az eljárást. Sokan tiltakoztak az újbóli engedélyezés ellen: egyrészt általános ellenszenv miatt, másrészt mivel a műtétek komoly terheket jelenthetnek a gazdasági problémákkal küzdő fejlődő ország számára. A kormánynak kell ugyanis fedeznie az operációk költségeit, mivel Kubában egységes egészségügyi rendszer működik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását