2024. május 12. - Pongrác

Izrael hadijogot sértett

Az Amnesty International (AI) azzal vádolja csütörtökön kiadott éves jelentésében Izraelt, hogy a múlt év végén indított gázai övezeti offenzívája idején megsértette a nemzetközi hadijogot.
2009. május 28. csütörtök 16:02 - HírExtra
A jelentés szerint a háromhetes offenzíva alatt az izraeli hadsereg a palesztin fegyveresek elleni harcban közvetlen támadásokat intézett polgári épületek ellen, aminek aránytalanul nagy számú civil személy esett áldozatául. A jelentés 1400 palesztin, köztük 300 gyermek haláláról ír, a sebesültek számát mintegy 5000-re teszi.

Az NGO Monitor nevű izraeli nem kormányzati szervezet azt veti az AI szemére, hogy egyoldalúan csak Izraellel foglalkozik, és nem veszi tekintetbe az izraeli civilek elleni palesztin rakétatámadásokat.

Mindazonáltal az AI-jelentés utal rá: Izrael az offenzívát azzal indokolta, hogy elejét vegye az ország déli részét érő, Gázából indított rakétatámadásoknak. 2008-ban összesen hét izraeli veszítette életét, és a jelentés arról is említést tesz, hogy a december 27-én kezdett offenzíva idején további három izraeli halt meg a rakétatámadások következtében.

Az Amnesty International megállapítja, hogy az offenzívát a Gázai övezet másfél éves izraeli blokádja előzte meg, amely humanitárius katasztrófa szélére sodorta a palesztinokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását