2024. április 25. - Márk

Nagyágyú a zongoránál

Cyprien Katsaris francia-ciprusi zongoraművész a MÁV Szimfonikus Zenekarral Beethoven-estet ad csütörtökön este a budapesti Olasz Kultúrintézetben; a karmester a ciprusi születésű, Magyarországon élő Notis Georgiou lesz.
2009. május 24. vasárnap 13:00 - HírExtra
A Marseille-ben született, Franciaországban nevelkedett zongoraművész Beethoven c-moll zongoraversenyét játssza, amely hódolat Mozart azonos hangnemű, kései versenyművének - mondta Strausz Erzsébet a MÁV Szimfonikus Zenekar sajtóreferense az MTI-nek.

Cyprien Katsarist tíz évvel ezelőtt, a Tiszadobi Zongorafesztiválon mutatta be a magyar közönségnek az eseményt szervező Hauser Adrienne, illetve a pályatárs Kocsis Zoltán. A muzsikus azóta többször járt Budapesten, Magyarország EU-csatlakozásának évében, 2004-ben például ő volt a Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik sztárvendége.
Az 58 éves zongoraművész, zeneszerző gyermekkorát Kamerunban töltötte, itt kezdte négyévesen zongoratanulmányait. A párizsi Conservatoire-ban diplomázott, számos nemzetközi versenyt nyert, köztük a Cziffra György Nemzetközi Verseny nagydíját 1974-ben.

A magyar kultúra iránti elkötelezettségének jeleként is értékelhetjük, hogy már első nyilvános koncertjén, 1966-ban a párizsi Champs-Elysées Színházban Liszt Magyar fantáziáját játszotta - mondta a sajtóreferens. Azóta is Liszt és Bartók legavatottabb tolmácsolójaként tartják számon a világszerte koncertező művészt, akinek a repertoárja felöleli az egész zongorairodalmat.

Karrierje töretlenül ível, a világ szinte minden jelentős nagy szimfonikus zenekarával fellépett már, olyan karmesterek társaságában, mint Leonard Bernstein, Ormándy Jenő, Msztyiszláv Rosztropovics, Simon Rattle, Kurt Masur, Christoph von Dohnányi, Doráti Antal, Nikolaus Harnoncourt, Kent Nagano és Végh Sándor.

Az NHK japán tévétársaság az 1990-es évek elején 30 részből álló sorozatot rögzített vele, amelyben Chopin életművét mutatta be. A zongorairodalom törzsrepertoárja mellett szívesen játszik különleges, legtöbbször extrém virtuozitást igénylő átiratokat, valamint mai ciprusi zenét és maga is komponál.

A MÁV Szimfonikus Zenekart a ciprusi születésű, évek óta Magyarországon élő karmester, Notis Georgiou vezényli; vele már több sikeres produkcióban működött együtt a zenekar itthon és Cipruson egyaránt. A III. Leonóra nyitány után hangzik el a c-moll zongoraverseny, végül a III (Eroica) szimfónia szólal meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását