2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Eddig 66 múzeum és kiállítóhely csatlakozott

A Reneszánsz Év 2008 programsorában jelenleg 66 múzeum és kiállítóhely vesz részt, de a pályázatok révén ennél sokkal több eseményre számítanak a szervezők - közölte a Reneszánsz Programiroda kedden az MTI-vel.
2008. január 22. kedd 14:29 - Hírextra

"Az Oktatási és Kulturális Minisztérium keretében működő Reneszánsz Programiroda jelenleg 20 intézménnyel, 25 egyesülettel és szervezettel áll kapcsolatban; 33 budapesti, 10 vidéki és 10 határon túli szervezet, egyesület jelezte részvételi szándékát az évad eseményeiben" - közölte Lengyel Roland, a programiroda kommunikációs vezetője.

Az évadot Hunyadi Mátyás trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából hirdették meg, az eseménysorozatot hétfőn este nyitotta meg Hiller István oktatási és kulturális miniszter Budapesten, a Néprajzi Múzeumban.

A megnyitón láthatta a közönség először a Reneszánsz Év imázsfilmjét, valamint Ladányi Andrea kortárs táncművész előadását is, csakúgy, mint a Palotai Zsolt által elkészített reneszánsz mixet is. A film, a zene és az előadás is látható-hallható lesz az év különböző eseményein, valamint a médiában.

A programsorozatra Lengyel Roland tájékoztatása szerint 1,4 milliárd forint, míg a pályázatokra, fejlesztésekre 2,6 milliárd forint jut.

Öt társtárca is bekapcsolódik az eseménysorba, így a külügyi, a honvédelmi, az önkormányzati, a környezetvédelmi és a földművelésügyi minisztérium.

Az évad eseményeinek sorában kiemelt szerepet kap a tudomány: a Balassi Intézet koordinálásában 40 millió forintos pályázati keretösszeg áll rendelkezésre.

Az egész éven át, országosan és a határokon túl is átívelő programsorozat keretében 2008-ban olyan fontos beruházások is elkezdődnek, mint Vitéz János egykori dolgozószobájának felújítása. A 100 millió forintos beruházás lehetővé teszi, hogy év végére csoportosan látogathatóvá váljon a magyarországi reneszánsz egyik bölcsője.

A Reneszánsz Év keretében tisztelegnek Vitéz János egykori esztergomi érsek előtt is, aki éppen 600 éve született. A programsorban szerepel a Vitéz János korát és a magyarországi reneszánsz hajnalát bemutató kiállítás is az Országos Széchényi Könyvtárban - a 4x a reneszánszról című kiállítás-sorozat keretében - Csillag a Holló árnyékában alcímmel március 14-től.

Kiemelt szerepet szánnak az egyházi közgyűjteményeknek is: 100 millió forintos pályázat keretében lehetőség nyílik az egyházak gondozásában lévő közgyűjtemények állagmegóvására és új kiállítások szervezésére.

Szintén ebben az évben fejeződnek be a kolozsvári Mátyás szoborcsoport rekonstrukciós munkálatai; Fadrusz János alkotását román-magyar együttműködés keretében újítják fel.

A már meghirdetett programokon kívül számos, a vidék kulturális életét fellendítését célzó pályázatot írnak ki a reneszánsz jegyében. Pályázhatnak majd kortárs képzőművészek alkotásaikkal, segítséget kaphatnak azok hazai és külföldi bemutatására is.

A közlés szerint a "könyvtárügy reneszánsza" lehetőséget teremt a könyv- és levéltárak, irodalmi emlékházak, tájházak fejlesztésére, megújítására. Szintén a Reneszánsz Év keretében kap kiemelt szerepet a vidéki közkultúra: szélesebb körben szeretnék megmutatni az élő népi kultúrát, értékeiket pedig digitalizálni.

Szintén a reneszánszát élheti ebben az évben a kortárs könnyű és komolyzene: a már meglévő zenei hálózatot kihasználva, lehetőséget kívánnak adni fiatal, amatőr zenészek bemutatkozására a könnyűzenészektől a népzenészeken át a dzsesszmuzsikusokig - tudatta a programiroda.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását