2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Több mázsa magyar játék az afgán iskolákba

Több mázsányi játékot és tanszert adott át Szekeres Imre honvédelmi miniszter az afganisztáni Puli-Humri leányiskolája diákjainak szombaton; a leányiskola igazgatója szerint emelkedik az iskolázott nők aránya az országban.
2009. május 23. szombat 21:00 - HírExtra
Szekeres Imre az iskola udvarán összegyűlt diákok előtt elmondott beszédében azt hangsúlyozta: fontos, hogy a lányok is tanulhassanak Afganisztánban, ezért is vették körbe a magyar újjáépítési csoport tagjai egy fallal az iskolát, ami a helyiek külön kérése volt. A játékokat, mint a miniszter elmondta, magyar kisdiákok gyűjtötték össze, s a honvédelmi tárca katonai gépén érkeztek az ázsiai ország Baglán nevű tartományának északi részébe.

Az iskolában 1.800 kislány tanul naponta három váltásban, az iskola annyira túlzsúfolt, hogy a diákok egy része az udvaron felállított sátrakban kénytelen tanulni.
Malalaj Raszuli, az iskola igazgatónője az MTI-nek elmondta, hogy egyre nő az iskolázott nők aránya az országban, de a kormányellenes erők továbbra is fenyegetik a diákokat és a tanárnőket.

Az igazgatónő szerint a nők jobban ki vannak téve az erőszaknak, mint a férfiak; félnek a támadásoktól és sötétedés után nem is mernek kimozdulni otthonaikból.
Malalaj Raszuli beszélt arról is, hogy szeretné jelöltetni magát a tartományi tanácsba, de fél, hogy emiatt bántódása esik. Az igazgatónő elmondása szerint 2005-ben, közvetlenül azelőtt, hogy Egyesült Államokba utazott volna tanulni, egy rakétatámadásban gyermekeivel együtt megsérült.

Az igazgatónő az MTI kérdésére elmondta, hogy a Puli-Humriban lévő magyar bázis tartományi újjáépítési csoportját a helyi lakosok mintegy 70 százaléka támogatja, de azok, akik nem értenek egyet a központi kormánnyal, a magyar katonákért sem lelkesednek.  Habár a külvilág komoly erőfeszítéseket tesz az ország modernizálásáért, Afganisztán még mindig a világ öt legszegényebb államának egyike, az analfabéták száma három évtizedig tartó háborúskodás után 77 százalékos.

Az afgán oktatási tárca április végi közleménye szerint 70 diákot, tanárt és oktatási minisztériumi alkalmazottat gyilkoltak meg lázadók, vagy bűnözők egy év alatt az országban. A 2008 márciusa és 2009 márciusa közötti időszakban több mint 200 támadást követtek el diákok, tanárok és az oktatási tárca alkalmazottjai ellen. A támadásoknak a 70 halálos áldozaton kívül 140 sebesültje is volt - közölték akkor.

Szekeres Imre, a vele utazó katonák és újságírók a Magyar Honvédség An-26-os szállító-repülőgépével pénteken érkeztek a közép-ázsiai országba. A delegáció tagjai Mazari-Sarifban találkoztak a parancsnokságon szolgáló magyar katonákkal, majd onnan tovább utaztak Puli-Humriba a magyar tartományi újjáépítési csoport táborhelyére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását