2024. május 4. - Mónika, Flórián

MSZP - A választások tétje: kik és miben képviseljék a magyarokat Európában?

Az európai parlamenti (EP) választások tétje az, hogy Európában kik és miben képviseljék a magyarokat; ezt olyanoknak kell megtenniük, akik jól és jóra használják a magyar nyelvet, az nem szolgálhatja a megosztást.
2009. május 23. szombat 20:04 - HírExtra
Orbán Viktor a Fidesz és a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának közös esztergomi kampányrendezvényén azt mondta: az európai parlamenti választáson eldől, hogy a Kárpát-medencei magyarságot hányan képviselhetik Brüsszelben, a szavazófülkében minden magyarra egy másik magyar vár a határon túlról.

Kozma József hangsúlyozta, a magyar nyelv nem lehet a megosztás nyelve sem Budapesten, sem Pozsonyban, sem Brüsszelben; minden felelős politikai erőnek az a dolga, hogy megvizsgálja, mit tehet a szlovák-magyar kapcsolatok fejlesztéséért és a szlovákiai magyarságért.

A Magyarország fejlődését szolgáló törekvéseihez megértést kell teremteni és Brüsszelben támogatást kell hozzá nyerni - mutatott rá azzal kapcsolatban, hogy olyan képviselőkre van szükség az EP-ben, akik jóra használják a magyar nyelvet.
Kozma József a szlovákiai magyarság képviseletével összefüggésben a szlovák-magyar kapcsolatok fontos jelzőjének nevezte, hogy a magyarság milyen helyzetben van Szlovákiában. Hozzátette: a magyar kormány jó kétoldalú kapcsolatokra törekszik, olyan viszonyra, amelyben a szlovákiai magyarságot senki sem állíthatja be "megújuló problémaként".

Kitért arra, hogy az Európai Unióban Magyarország és Szlovákia között nincs fizikai határ, de ez még nem oldotta meg a problémákat, szerinte "hidakra is szükség van", s a legfontosabb ilyen híd a szlovákiai magyarság. Kozma József szerint az elmúlt időszak egyik legrosszabb fejleménye az volt, amikor Szlovákiában a magyar nemzetiségi, nyelvi-, közösségi kérdéseket szlovák bel- és pártpolitikai viták kereszttüzébe helyezték.

Mint fogalmazott, "éppen ezért Magyarországon a magyar politikának, minden józan politikai erőnek az a dolga ezzel kapcsolatban, hogy azt nézze meg, (...) mit tehet a kapcsolatok fejlesztéséért és a szlovákiai magyarság helyzetének segítéséért".
A politikus szólt arról is, hogy bár politikai megfontolásból vita tárgyát képezi a két ország közös múltja, de vitán felüli, hogy a két országnak közös európai jövője van, amit Brüsszelben jól kell szolgálni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását