2024. május 7. - Gizella

Új panelprogram jön?

A tervek szerint szeptember végén újabb panelfelújítási programokat ír ki a kormány - közölte Horváth Csaba, szocialista képviselő pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.
2009. május 22. péntek 13:38 - HírExtra
Kiemelte: a pályázati feltételeken - a válság ellenére - nem kívánnak változtatni. A panelprogramot a kormány nem függeszti fel, folytatják és be szeretnék azt fejezni - hangoztatta.

A képviselő szerint az a reális, hogy a program a következő évtized elejére befejeződik.
Horváth Csaba elmondta, a héten a kormány úgy döntött, hogy összesen 14,9 milliárd forintból támogatnak panelpályázatokat, kéményfelújításokat és ÖKO-pályázatokat. Ez összesen 54.546 lakást érint majd - tette hozzá.

A kiosztott háttéranyag szerint 46.518 panel lakás megújulását támogatják mintegy 14,5 milliárd forinttal, emellett 3.645 kémény rekonstrukciója kaphat 262,6 millió forintot. Az ÖKO-program keretében 4.383 lakás 211,1 millió forintos támogatásban részesülhet.
Horváth Csaba elmondta, hogy a maradék 11,5 milliárd forintos támogatási igény feldolgozása folyamatban van. Az önkormányzati tárca a beérkezett igényeket az év első felének végéig teljeskörűen el kívánja bírálni - jelezte.

Külön szólt a fűtéskorszerűsítést célzó ÖKOPlusz programról is, amelynek leadási határidejét július 31-ig meghosszabbították. A kormány további 737 millió forintot szán erre a célra, s összesen 5 milliárdot irányoztak elő a fővárosi lakások egyedi mérésű fűtéseinek kialakítására. Akik csatlakoznak ehhez a programhoz, azoknak 2008. január 1-ig visszamenőleg 10 százalékos alapdíj csökkentést biztosítanak - jelezte.

A szocialista politikus szólt arról is, hogy Magyarországon 820 ezer panellakás van, ilyenekben él a lakosság egyötöde, azaz kétmillióan. Eddig 210 ezer lakás felújítását támogatta a kormány, ami a panelállomány egynegyede. Az állami támogatás 35 milliárd forint volt, a beruházások összértéke pedig 100 milliárd forint.

Az eddigi eredményeket összegezve felidézte azt is, hogy az önkormányzati tárca 2008. február 1-én hirdette meg az Új Magyarország Lakásfelújítási Program részeként a panelprogramot, a kéményfelújítási programot és az ökoprogramot. A szeptember 30-i határidőre rekordszámú pályázat érkezett be: panelfelújításra 29,5 milliárd forintos igényt nyújtottak be. Ez 93 ezer lakást, 1.800 pályázatot és 230 ezer lakost jelent. Az önkormányzatok 18,2 milliárdos támogatást nyújtottak a felújításokra.

Kémény felújításokra 500 millió forintos igény érkezett, ami 7 ezer lakást, és 20 ezer lakost jelent. Az önkormányzatok végül 300 millió forintos segítséget adtak.

A pályázati tapasztalatokat summázva kiemelte, hogy a panelpályázatokban lényegesen megnőtt a lakásonkénti átlagos támogatási igény: az eddigi 200 ezer forintról 310 ezer forintra. Ez azt mutatja, hogy a lakóközösségek többsége komplex beruházásokra adott be pályázatot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását