2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Megint demonstrált a Magyar Gárda

A Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Magyar Gárda és a Nemzeti Őrsereg tagjai tartottak figyelemfelkeltő demonstrációt Nyírkátán szombaton, vezetőik elmondása alapján "a vidéki közrend és közbiztonság fenyegetett helyzetére akarták felhívni a figyelmet".
2008. április 12. szombat 17:01 - Hírextra

Bár a megszólalók nem erre nem tértek ki, a helyiek szerint a demonstráció igazi oka az volt, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen kedden egy autós elütött egy, a kocsija elé féktávolságon belül kifutó hároméves gyermeket, akinek szülei és hozzátartozói bántalmazták a sofőrt és utasát, könnyű sérüléseket okozva nekik. A kisfiú súlyosabban sérült, de már ő is elhagyhatta a nyíregyházi kórházat, ahol ápolták.

Gyüre Csaba, a Jobbik Szabolcs megyei szervezetének elnöke az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a demonstráción a párt 50, a Magyar Gárda 110, míg a Nemzeti Őrsereg szintén 50 tagja vett részt. Megjegyezte: a nyíregyházi Kossuth téren több mint egy éve minden este kormányváltásért tüntetők közül 40-en szintén voltak ott a nyírkátai "figyelemfelkeltő akción".

A megyei pártvezető közlése szerint a demonstrálók rendőri biztosítással vonultak végig a Nyírbátorhoz közeli község főutcáján, majd gyűlésen vettek részt, ahol Lipusz Zsolt, a Jobbik nyíregyházi alelnöke, Dósa István, a Magyar Gárda parancsnoka és Bodrogi László, a Nemzeti Őrsereg kommunikációs tisztje mondott beszédet a közbiztonság - szerintük - nehéz helyzetéről.
Mint hozzátette: a demonstráció idején mintegy 100 ellentüntető is megjelent a helyszínen, köztük a roma szervezetek térségi és országos vezetői, de - mint mondta - "ők inkább csendben szemlélték a demonstrálókat".

Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője a távirati iroda munkatársának elmondta: a demonstrálók felvonulását és gyűlését a rendőrség megfelelő számban biztosította, a rendezvény rendben zajlott le, így semmilyen beavatkozásra nem volt szükség.

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke, aki maga is részt vett a Magyar Gárda nyírkátai rendezvénye elleni tiltakozáson, az MTI-nek úgy fogalmazott: felháborítónak tartja, hogy a Jobbik sorozatos lejárató kampányt folytat a cigányság ellen, és gyűlöletkeltő szavakkal, félelemkeltő rendezvényekkel akar politikai tőkét kovácsolni, szavazókat nyerni. A roma politikus hozzátette: a cigányság kiállt önmagáért. Ennek jele, hogy - mint mondta - a környező települések cigány önkormányzati vezetői, lakói mellett több száz helybéli roma és nem roma ember nézett farkasszemet a szakadó eső ellenére a "feketeruhás sereggel".

Az OCÖ elnöke azt mondta: ha a bíróság május 19-én kimondja a Magyar Gárda feloszlatását, akkor a Jobbik "ámokfutása" is véget érhet. Hozzáfűzte, bízik abban, hogy még ebben a hónapban megkezdődhet az ötpárti egyeztetés arról a törvénytervezetről, amely a Magyar Gárdához hasonló szerveződések betiltását célozná, és amelynek érdekében csaknem 70 ezer aláírást gyűjtöttek össze és adtak át az Országgyűlés elnökének.

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) elnöke, aki szintén ott volt az ellentüntetők között, a távirati irodának azt mondta: riadalmat és megbotránkozást keltő rendezvényt tartottak a gárdisták, és szerencsésnek tartja, hogy erőszakmentesen tudott több száz ember szembenézni az "újnyilasokkal", ugyanis - véleménye szerint - kiszámíthatatlan, hogy ilyen cigányellenes rendezvények mellett meddig lehet fenntartani a nyugalmat.

"Ha a többség nem áll ellen az újnyilasoknak, Magyarország legsötétebb jövője elé nézhet" - jelentette ki az RPA elnöke, aki arra is kitért, mi a véleménye a gárdisták figyelemfelhívó akciójának hátterében álló okról, a keddi nyírkátai közúti balesetet követő önbíráskodásról.
Ahol elnyomott, kitaszított, harmadik világbeli emberek élnek, előfordulhatnak indulati bűncselekmények - mondta.

"A hatóságok dolga az elkövetőkkel szemben eljárni, a jogszerű vizsgálatot lefolytatni, a politikának és a kormányzatnak viszont az a feladata, hogy felszámolja a harmadik világbeli helyzetet, a mélyszegénységet és a társadalmi-szociális különbségeket" - tette hozzá Horváth Aladár.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását