2024. április 29. - Péter

Bűnös az újraélesztést leállító orvos

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt nem jogerősen pénzbüntetésre ítélték azt a vasvári orvost, aki miközben leállíttatta páciensének újraélesztését, a vád szerint megszegte szakmájának szabályait, gondatlanul járt el.
2009. május 22. péntek 17:49 - HírExtra
A Szombathelyi Városi Bíróság első fokon bűnösnek mondta ki az orvost és 300 ezer forint pénzbüntetésre, valamint a 600 ezer forintos bűnügyi költség megtérítésére ítélte - közölte.
A vasvári ügyeletes orvos tavaly januárban az első riasztást követően csak egy órával később érkezett a helyszínre, mert állítása szerint az azóta már elhunyt asszisztense későn értesítette. A család közben mentőt hívott a magas lázra, hányásra, hasmenésre, később pedig fulladásra panaszkodó 38 éves férfihez. A mentők kiérkezésekor a beteg már nem lélegzett, ezért megpróbálták újraéleszteni.

Csak ekkor érkezett meg az orvos, aki miután megvizsgálta a férfit, leállíttatta az újraélesztést és kimondta a halál beálltát. Az ügyészség álláspontja szerint azonban gondatlan volt, mert nem végezte el az agyhalál megállapításához szükséges vizsgálatokat és ezek hiányában az újraélesztést nem lett volna szabad leállítania.

A megvádolt orvos védekezése szerint viszont a férfin már nem lehetett segíteni, feltehetően egy rendkívül gyors lefolyású vírus, vagy baktérium fertőzés következtében halt meg, egyszerűen megállt a szíve.

Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, a vádlott azonban felmentésért fellebbezett, így az ítélet nem jogerős.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását