2024. május 21. - Konstantin

A liberálisok Európa mozgatórugói?

A liberálisok nélkül ma Európa nem tud lényeges döntéseket meghozni; az Európai Parlamenten (EP) belül sem a szocialistáknak sem a konzervatívoknak nincs olyan többségük, hogy bármiféle, az Európai Uniót (EU) így Magyarországot is érintő kérdésben dönteni tudjanak a liberálisok támogatása nélkül - mondta csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Fodor Gábor.
2009. május 21. csütörtök 15:05 - HírExtra
Az SZDSZ elnöke úgy fogalmazott, Európában három meghatározó politikai irányzat létezik, a konzervatív a szocialista és a liberális, és Magyarországnak fontos, hogy mind a három európai parlamenti frakcióba küldjön magyar képviselőt.

Fodor Gábor elmondta: ezen a héten a "Küldjünk liberálisokat az Európai Parlamentbe" szlogennel járják az országot.

Az SZDSZ tervei kapcsán azt mondta, hogy az EU-n belül harcolni akarnak a munkavállalás megteremtésének szabadságáért, mert Ausztria és Németország még akadályokat gördít a magyar munkavállalók elé.

A pártelnök azt is elmondta, szeretnék, ha a magyar egyetemisták és főiskolások legalább egy szemesztert egy másik európai ország felsőoktatási intézményeiben tölthetnének el.

Hangsúlyozta a további országok, külön kiemelve Horvátország csatlakozási lehetőségeinek fontosságát.

A pártelnök a tervezett adóváltozások kapcsán azt mondta, azok lényegüket tekintve tükrözik az SZDSZ évek óta hangoztatott elképzeléseit, mert jövőre csökken az összes adóterhelés, kisebb lesz az élőmunkát terhelő adók és járulékok mértéke.

A politikus közölte, hogy a 2010-es adótervek a lényegében egykulcsos adózás kialakulását vetítik előre, mert minden tíz adózóból kilencen ugyanazzal az alacsonyabb kulccsal fognak adózni. Hozzátette, az SZDSZ hosszú idő óta kiáll egy ilyen rendszer mellett, amelynek létrejöttét fontos liberális sikernek tekintik.

A sajtótájékoztatón ezt követően bemutatták a brit Graham Watson, az EP liberális frakcióvezetőjének videóüzenetét. Az SZDSZ és Szent-Iványi István mellett érvelő politikus azt hangsúlyozta, Magyarország számára nagyon fontos, hogy az EP-n belül képviseletet kapjon mindhárom nagy politikai csoportosulásban.

A sajtótájékoztatón részt vevő Szent-Iványi István az EP liberális frakciójáról azt mondta, egyetlen képviselőcsoport sem állt ki olyan egyértelműen az egyéni szabadságjogok és a kisebbségi jogok mellett, mint az övék.

Közölte, hogy az európai liberálisok mindig támogatták az egyén lehetőségeinek bővítését, a szolgáltatások szabadságainak továbbfejlesztését és a tudás szabadságát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását