2024. május 14. - Bonifác

Fidesz: Adócsökkentésből mindig emelés lesz

A Fidesz szerint bár a kormány adócsökkentésről beszél, a valóságban ez adóemelést jelent; ezt annak kapcsán mondta a párt helyettes szóvivője, hogy a kormány a 2010-es adócsomagot szerdán, a vagyonadó koncepcióját, és annak pontos számait külön előterjesztésként csütörtökön tárgyalja.
2009. május 20. szerda 19:34 - HírExtra
"Egyértelműen látszik, hogy nincs új a nap alatt. Régi trükkök, régi emberekkel, régi következményekkel. A recept változatlan, ugyanazok a szocialisták ugyanúgy hazudnak és az általuk hangoztatott adó csökkentésből a végén megint csak adóemelés lesz" - fogalmazott Cser-Palkovics András szerdán sajtótájékoztatón.

Közölte: az adócsomag két részből, egy teljesen világos részből és egy teljesen zavaros részből áll. A teljesen világos rész adóemelésekről szól, így a jövedéki adó, az eva, az áfa emeléséről és egy új adónem, az ingatlanadó bevezetéséről.

Az MTI információi szerint a kormány elé kerülő előterjesztés alapján jövőre emelkedik a jövedéki adó: gázolaj esetében ez 7,6 százalék, a benzinnél pedig 10 százalék lesz. A cigaretta minimumadója 8,3 százalékkal, az alkoholtartalmú italok esetében pedig ez az adó 10 százalékkal nő az ideihez képest. Ahogy az már korábban is ismert volt, az eva 25-ről 30 százalékra nő.

A vagyonadóról szóló koncepciót és annak részletes számait várhatóan csütörtöki ülésén véglegesíti a kabinet. A tervek szerint 30 millió forintos ingatlan után 0,25, 50 milliós után pedig 0,5 százalékos központi adót kellene fizetni. Ennél alacsonyabb értékű ingatlanok esetben megmarad a jelenlegi rendszer.

A tervek szerint más, nagy értékű vagyontárgyakra is vonatkozna a vagyonadó, például autókra, vízi és légi közlekedési járművekre.

Az ingatlanadóval kapcsolatban Cser-Palkovics András közölte: a kormány meg kívánja adóztatni sok százezer ember, család utolsóként és egyetlenként megmaradt vagyontárgyát, azt a lakást, azt a házat, amelyben élnek. A 30 milliós határ nem más mint a jól ismert trükközés része.

"Ami ma 30 millió, az holnap 3 millió, holnap után pedig 0,3 millió forint lesz" - fogalmazott a Fidesz helyettes szóvivője.

Ha a kormány bevezeti az ingatlanadót bármilyen módon és bármilyen néven, a Fidesz kormányra kerülése esetén el fogja törölni - közölte a politikus, megismételve pártja korábban már többször hangoztatott álláspontját.

Az áfa emeléséről azt mondta: minden drágább lesz, drágább lesz a megélhetés, s így a legkiszolgáltatottabbak járnak a legrosszabbul.

Arról, hogy miért teljesen zavaros a kormány adócsomagja, Cser-Palkovics András azt mondta: átláthatatlan, kidolgozatlan, így a kormány ismét lelepleződött, mert a "szuperbruttósítás és az összes többi szöveg leple alatt gyakorlatilag a többi adónem tekintetében is újabb adóemelésre készül" a kormány. Az emberektől újra pénzt vesznek el, miközben adócsökkentésről beszélnek - közölte.

Kérdésre válaszolva azt mondta: a szuperbruttósítás olyan kifejezés, amely a kormány szóhasználatában, a valóságban, tartalmi értelemben az emberek mindennapját tekintve adóemelést jelent.

Arra a kérdésre, hogy az adóemelés mit jelent a költségvetésnek, Cser-Palkovics András azt mondta: erre is a "bohózat" jelző illik, hiszen egyértelmű, hogy egy végtelenségig megadóztatott ország esetében ezek érdemi költségvetési bevételt nem jelentő intézkedések, ám ugyanez azért a családok megnyomorítását jelenti.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását