2024. április 26. - Ervin

Ne osszák meg a magyarságot

Fennáll annak veszélye, hogy az erdélyi magyarság képviselet nélkül marad Brüsszelben - figyelmeztetett csütörtöki sajtótájékoztatóján Eörsi Mátyás, az SZDSZ frakcióvezetője, aki egyben felszólította a Fideszt, hogy ne törekedjen az erdélyi magyarság mego
2007. november 15. csütörtök 17:07 - Hírextra

"Felszólítjuk a Fideszt, hogy ne törekedjék az erdélyi magyarság politikai megosztására, ne törekedjék arra, hogy az erdélyi magyarság legitim politikai szervezetétől, az RMDSZ-től elvegye azt a lehetőséget, hogy képviselőket küldhessen az Európai Parlamentbe" - fogalmazott a liberális politikus.

Eörsi Mátyás szerint a magyar-román együttes kormányülés napján eddig soha senkitől nem tapasztalt döbbenetes támadás érte a kormányt.

Szerdán lehullt a lepel, a Fidesz képviselője amiatt indított támadást a nagyszebeni együttes kormányülés ellen, mert Gyurcsány Ferenc miniszterelnök találkozott Markó Bélával, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség megválasztott elnökével, és ezért szerintük a kormány segítette az RMDSZ-t az európai kampányban - fogalmazott.

Kitért arra, hogy Tőkés László református püspöknek jogában áll indulni az Európai parlamenti választásokon, de minden egyes rá leadott szavazattal romlik az esély, hogy az erdélyi magyarság saját küldeni Brüsszelbe, mert kevesebb voks jut az RMDSZ-nek.

Eörsi Mátyás emlékeztetett rá, hogy nem egész három héttel ezelőtt az országgyűlésben bírálta Orbán Viktor Erdély politikáját, amiért erdélyi kampánykörútján "romániai magyarok megosztásán fáradozott és a romániai magyarság legitim választott szervezetének politikai riválisa, Tőkés László püspök mellett kampányolt". A szabaddemokraták frakcióvezetője szerint akkor még nem volt világos, hogy a Fidesz célja nem egyszerűen Tőkés László megsegítése, hanem kifejezetten politikai károkozás az RMDSZ-nek.

A képviselő úgy vélte, hogy azoknak, akik Tőkés László indulása és támogatása mellett döntöttek, tudniuk kell, hogy minden egyes rá adott szavazat eggyel csökkenti az RMDSZ-re adott voksok számát és rontja annak az esélyét, hogy az erdélyi magyarság képviselőt tudjon küldeni az Európai Parlamentbe. Szerinte fennáll a veszély, hogy így az erdélyi magyarságnak nem lesz politikai képviselete Brüsszelben, hiszen véleménye szerint még akkor is nehéz lesz elérniük a parlamentbe jutási küszöböt, ha egységesen lépnek fel.

Hangsúlyozta, hogy a Szabad Demokraták Szövetsége minden tőle telhetőt meg fog tenni annak érdekében, hogy az erdélyi magyarságot legitim törekvéseiben támogassa.

Ha hívják őket, akkor szívesen mennek, hívatlanul viszont semmiképpen sem avatkoznak be - válaszolta a liberális politikus az MTI kérdésére.

Romániában novemberben választják meg az ország európai parlamenti képviselőit. Az RMDSZ-nek mint szervezetnek a leadott szavazat 5 százalékát, az egyéni indulónak pedig a szavazatok 2,9 százalékát kell megszereznie. Az eddigi romániai törvényhozási választásokon az erdélyi magyarok voksai a romániai összes szavazat 6-7 százalékát tették ki.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását