2024. április 25. - Márk

Mégis lesz balatoni nyár?

Jó szezonra számítanak a Balatonnál a szakemberek, de ez egyelőre csak remény, konkrét adatok nincsenek. A turisták többségét adó magyar vendégek ugyanis csak az utolsó pillanatban foglalnak szállást.
2009. május 18. hétfő 06:52 - HírExtra

Szinte minden, egész évben nyitva tartó balatoni szállodában 10-20 százalékos létszámcsökkentést kellett végrehajtani már a májusi szezonkezdet előtt - nyilatkozta a Független Hírügynökségnek Baldauf Csaba, a Magyar Szálloda Szövetség Balatoni Régiójának elnöke. A magyar vendégek száma ugyanis tíz, míg a külföldieké 3,8-4 százalékkal csökkent az első negyedévben. A vidéki szállodák pedig nem bérelt, hanem saját munkaerővel dolgoznak, így a vendégszám ingadozására kénytelenek voltak elbocsátásokkal reagálni.

A nyári előfoglalások azonban kedvezőbbek. Zatykó András, a szállodákat tulajdonló és magánházak kiadásával is foglalkozó Kontakt Tourist Kft tulajdonosa a Független Hírügynökségnek elmondta: a szállodák nyári foglalásai jók, a magánházaké azonban egyelőre nem. Elsősorban a külföldiek foglalnak előre, a magyar vendégek várhatóan csak a nyári iskolai szünidő kezdete után jelentkeznek. Erről beszélt Baldauf Csaba is, aki elmondta, hogy extrém módon lecsökkent az az idő, amennyivel utazásuk előtt szállást foglalnak a magyar turisták. Gyakran csak egy-két nappal előre jelzik utazási szándékukat, néha csak néhány órával. A magyar vendégek ugyanis általában az időjárás jelentés alapján döntenek arról, hogy utaznak -e a Balatonra, vagy nem.

Mivel a nyárra jó időjárást jeleztek előre, a szállodások jó szezonban bíznak. Az egész évben nyitva tartó balatoni szállodák egész éves bevételének 50-60 százaléka július és augusztus hónapban keletkezik, így abban reménykednek, hogy akkor sok vendég lesz.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy július elsejétől 20-ról 25 százalékra emelkedik a szállodai szolgáltatások áfa kulcsa. Mint Baldauf Csaba elmondta: az áfa emelést a szolgáltatók már nem tudják beépíteni áraikba, hiszen azokat már hónapokkal ezelőtt megállapították és kiajánlották partnereiknek. Így az áfa emelés nettó árbevétel csökkenést jelent a szállodáknak. Baldauf Csaba szerint a 25 százalékos áfa kulcs a legversenyképtelenebb Európában, és ez nehéz helyzetbe hozza a magyar szállodákat a kontinens többi hoteleivel szembeni versenyben.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását