2024. április 29. - Péter

Döbbenetes! Megkapják a pártok az adatainkat

Hétfőtől megkaphatják a június 7-i európai parlamenti (EP) választáson listát állító pártok a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától (KEK KH) a névjegyzékben szereplő választópolgárok nevét és lakcímét, amennyiben ezt kérik és fizetnek érte.
2009. május 17. vasárnap 10:22 - HírExtra
A törvény azért biztosít lehetőséget a névjegyzékben szereplő mintegy 8 millió választó név- és lakcímadataihoz való hozzájutáshoz, hogy a pártok az európai parlamenti választások kampányában közvetlenül is megszólíthassák a választópolgárokat.
 
A díjfizetés mértékéről a 10/1998. (akkori) belügyminisztériumi (BM) rendelet rendelkezik: eszerint a névjegyzékben szereplő választópolgárok családi és utóneve, lakcíme (nemenként, korcsoportos és lakcím szerinti bontásban) elektronikus adathordozón fejenként 3,30 forintba kerül, papíron 5,40 forintba, míg öntapadós etiketten 6,40 forintba. 
    
A közszemlére tett névjegyzék másolatát az egyes településeken a helyi választási iroda vezetőjétől, a jegyzőtől is kérhetik a pártok szavazóköri bontásban. Az adatokat szintén csak május 18-a után kaphatják meg. A közszemlére tett névjegyzék másolata A/4-es formátumban laponként 10,20 forintba kerül. 
    
A KEK KH-tól és a jegyzőktől kapott adatokat a jogszabály előírása szerint a szavazás napján meg kell semmisíteni, és az erről készült jegyzőkönyvet három napon belül át kell adni az adatszolgáltatónak. 
    
A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény alapján a polgár megtilthatja, hogy adatait marketingcélra kiadja a KEK KH, ez a korlátozás azonban nem vonatkozik a választással összefüggésben kért adatokra. Emiatt többen is az adatvédelmi biztoshoz fordultak, kifogásolva, hogy névre szóló kampányleveleket kaptak, annak ellenére, hogy éltek a jogukkal, és korlátozták, illetve megtiltották a személyes adataik kiadását. 
    
Péterfalvi Attila volt adatvédelmi biztos 2002-ben vizsgálta a kérdést, és megállapította: indokolatlan, hogy a polgárok adataik marketingcélokra történő kiadását megtilthatják, de a kampánycélra kiadást nem. 
    
Petrétei József akkori igazságügyi miniszter 2006. június 13-án benyújtotta az Országgyűlésnek a pártfinanszírozásról és a választási eljárásról szóló törvények módosítására vonatkozó javaslatát, amelyben szerepelt, hogy a pártoknak a jövőben nem lehet átadni azoknak a választópolgároknak az adatait, akik azt megtiltották, és ezek a választópolgárok a jegyző által kiadott névjegyzék-kivonaton sem szerepelhetnek. A törvénymódosítást az előterjesztő 2007. október 15-én visszavonta. 
    
A pártok ugyanakkor, mint arra Péterfalvi Attila 2006 januárjában felhívta a figyelmet, a velük rokonszenvező személyek (szimpatizánsok) adatait - ha hozzájárulnak - legálisan gyűjthetik, és nyilvántartást is vezethetnek róluk. Ezeket az adatokat csak törvényes és tisztességes úton szabad felvenni, és csak a célhoz kötöttség követelményeinek megfelelően szabad kezelni, továbbá biztosítani kell, hogy az érintettek azokhoz hozzáférhessenek, kérhessék módosításukat, törlésüket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

sharapova2008
2009. május 22. 06:48
Ennek az lesz a következménye,hogy senkit nem engedünk be lakásunkba.Eddig a párt SMS-eket és kéretlen telefonokat udvariasan "elviseltük".Ezzel megváltozott a helyzet:keményen,ha kell durván,de elküldjük valahová a pofátlan pártok behatolási kísérleteit és azok végrehajtóit.Magyarország j o g á l l a m,ahol a KEK KH pénzért erre is képes? Pénzért-mindenki mindenre? A l j a s és szmorú állapotok!
zkati
2009. május 17. 20:44
Nem értem, hogy a politika miért telepszik rá a magánszférára is. Egyébként nemcsak a marketing tevékenységgel foglalkozó törvények írják elő a személyes adatok védelmét. A politika itt is bátran túllépi ezeket a kereteket, és paradox módon ez ellen nem szólal fel az ombudsman sem, pedig kötelessége lenne. Nem értem, hogy miért beszélünk egyáltalán még mindig jogállamról, amikor a politika lépten-nyomon átlépi a jogállami kereteket.
Már azt is rühellem, hogy pártállásra való tekintet nélkül negédesen telefonon zaklatnak, hogy álljak egyik-vagy másik párt mellé.
Miért nem tekintenek annyira felnőttnek, hogy választhatok, hogy kinek adom meg adataimat, már, ha akarom. De most nem akarom. Higgyék el, képes vagyok – már ha akarnék – a megfelelő helyen megadni a személyes adataimat.
alex53
2009. május 17. 11:32
Addig teszik, ameddig "lehet" a "pártok" mögé bújni! Amikor majd egyszer lesz törvény előtti egyenlőség, akkor meg fogják keresni egyszerűen a személyi felelősöket az ilyen törvénytelenségekért, -sok másért is remélem- és lesz felelősségre vonás. Egyenlőre ez nem döbbenetes, hanem természetes! Felháborító ugyan, de ki kell mondani: Vannak törvényen kívüliek szép számmal....
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását