2024. május 6. - Ivett, Frida

Az orrunk ment meg minket a madárinfluenzától?

Lehet, hogy a jóslatok ellenére a madárinfluenza nem is olyan veszélyes az emberre, mert az orrunk sokkal hidegebb, semhogy megélhetne benne a vírus - erre a megállapításra jutottak brit tudósok.
2009. május 16. szombat 07:06 - HírExtra
A londoni Imperial College kutatói olyan környezetet hoztak létre, amely az emberi orrot szimulálta, és így jöttek rá, hogy 32 fokon a madárinfluenza kórokozói nem képesek funkcionálni és terjedni. A vírusok valószínűleg a madarak bélrendszerének 40 fok körüli hőmérsékletéhez alkalmazkodtak. Ezért csak egy mutáción átesve okozhatnak problémát az ember számára - ismertette a PLoS Pathogens című szaklapban közzétett tanulmányt pénteken a BBC online kiadása.

A kutatók azt is leszögezték, hogy bár az emberi vírusokat is befolyásolja az orr hőmérséklete, de távolról sem annyira, mint a madárinfluenzáét. A humán vírusok ilyen körülmények között is képesek a replikációra és terjedésre.

Ugyanakkor mindkét vírus életképes 37 fokon - az emberi test belső hőmérsékletén, így a tüdő környezetében.

A kísérlet során a kutatók egy madárinfluenza-vírus felszínéről vett fehérjével létrehoztak egy mutációs humán vírust is. Ez a vírus szintén tehetetlennek bizonyult 32 fokon.

A kutatást vezető Wendy Barclay elmondta, hogy ebből arra következtettek: ha egy új humán influenzavírus alakulna ki egy madárinfluenza-vírussal való keveredésből, annak még mindig további mutációkon kellene átesnie ahhoz, hogy valóban megfertőzhessen embereket.

Az egész világra kiterjedő járványt Barclay szerint éppen ezért nagyobb valószínűséggel okozhat olyan állati vírus, amely alacsony hőmérsékleten jól terjed, mint amelyet korlátoz a hidegebb környezet.

A mostanában nagy riadalmat keltő "új influenza" kórokozója is ilyen, az orr hűvösebb hőmérsékletéhez adaptálódott vírusra lehet példa - idézte a tudóst a bbc.co.uk portálon megjelent cikk.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását