2023. szeptember 24. - Gellért, Mercédesz

Áram főtt krumpliból?

A főtt burgonyából készült elemek olcsó áramforrást jelenthetnek a fejlődő országok számára - közölte a jeruzsálemi Héber Egyetem technológia transzfer vállalata.
2010. június 18. péntek 19:36 - HírExtra
A tudományos kutatási eredményekből eladható termékeket fejlesztő Yissum Research Development szerint a krumpliból készült elemek akár ötvenszer is olcsóbbak lehetnek, mint a kereskedelmi forgalomban jelenleg kapható telepek.

Az ilyen áramforrással üzemeltetett világítás a fejlődő országokban gyakran használt petróleumlámpához viszonyítva hatszor gazdaságosabb.

Ez az egyszerű és olcsó áramforrás millióknak jelent hasznot, ugyanis a találmány szó szerint fényt visz a fejlődő világ azon részeibe, ahol jelenleg még nincs kiépített elektromos hálózati ellátás - magyarázta Jakov Mihlin vezérigazgató.

A Héber Egyetem és a kaliforniai Berkeley Egyetem kutatói közösen fedezték fel, hogy a nyers krumpliba szúrt réz és cink elektródákkal készült elemekhez képest tízszer több energiát lehet kinyerni, ha előbb megfőzik az elektrolitként használt zöldséget.

Az ilyen "főtt" elem akár hetekig is működhet, ráadásul a burgonyát 130 országban, változó időjárási körülmények között egész évben termesztik. A krumpli ráadásul a gabonafélék után a legfontosabb élelmiszer-alapanyag.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását