2024. május 4. - Mónika, Flórián

Schmitt reményei a mandátumok számáról

Az országban tapasztalható hangulat és a közelmúlt választásainak eredménye alapján 60 százalékon áll a Fidesz támogatottsága, ez 13-14 európai parlamenti (EP) mandátum megszerzésére ad reális lehetőséget - jelentette ki Schmitt Pál, a párt EP-listájának vezetője csütörtökön Szegeden.
2009. május 14. csütörtök 21:12 - HírExtra
Az előző EP-választáson a Fidesz 50 százalékos eredményt ért el, az akkori huszonnégyből tizenkét helyet szerzett meg, most ez a minimum - mondta a politikus Semjén Zsolttal, a KDNP elnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A szavazási hajlandóság az EP-választásokon nem túl magas, legutóbb Magyarországon a jogosultak 38, míg az unió egészében csak 36 százaléka voksolt. Most az előrejelzések szerint lehetnek olyan országok, ahol a részvételi arány a 30 százalékot sem haladja meg, Magyarországon azonban Schmitt Pál szerint többen mennek majd el voksolni. A június 7-i voksolás a közeledő országgyűlési választások "egyfajta első fordulója lesz" - fogalmazott a képviselő.

A politikus kitért arra is, hogy Magyarország az uniós támogatások lehívása során rosszul teljesített, az elmúlt két évben "bennragadt a rendszerben" 900 milliárd forint, amely összeg lényegesen nagyobb a jelenlegi kormányzati megszorító intézkedésektől remélt 500 milliárd forintnál.

Semjén Zsolt kifejtette: az uniós választás tétje egyfelől az, hogy olyan emberek kerüljenek Brüsszelbe, akik ott hatékonyan képviselik a magyar nemzeti érdekeket. Az EP-választásokon azonban a szavazóknak arra is meg van a lehetőségük, hogy "beírják az elégtelent a Bajnai-kormány bizonyítványába".

Az emberek kifejezhetik, hogy "torkig vannak azzal, hogy a rossz kormányzás árát" velük akarják megfizetetni - mondta a KDNP elnöke.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását